Connect with us

Društvo

PODIGNUTA OPTUŽNICA: Danka Komnenić preminula jer nije primila obaveznu vakcinu

Published

on

Više tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv ljekara Vladimira Dimova, Edina Lameževića i Miodraga Pavličića zbog nesavjesnog liječenja pacijentkinje Danke Komnenić (32) koja je preminula 18. marta 2016. godine.

Kako je kazala savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici Aida Muzurović, optužnica je dostavlena Višem sudu na kontrolu koja je zakazana za 15. april.

Dimov, Pavličić i Lamežević se terete za teško djelo protiv zdravlja ljudi.

Prema saznanjima Pobjede, kod pokojne Komnenić je prilikom pregleda tokom trudnoće konstatovana cista na slezini. Poslije konsultacije sa ljekarima, odlučeno je da se podvrgne operaciji nakon porođaja.

Operacija

U novembru 2015. godine, hirurg Vladimir Dimov je u toku operativnog postupka bio prinuđen da hiruškim putem osim ciste ukloni i slezinu. Prilikom ove operacije, doktoru Dimovu su asistirali doktori Lamežević i Pavličić.

– Operacija je rađena lakroskopskom metodom i što se tiče samog hiruškog zahvata on je odrađen besprijekorno, kazao je sagovornik Pobjede.

Međutim, kako navodi ovaj izvor, ljekari su propustili da odmah nakon operacije a što su bili obavezni po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, nalože da se pacijentkinji obavezno da vakcina protiv određenih bakterija, jer u slučaju aplinije (potpunog uklanjanja slezine) obavezna je imunizacija pacijenta.

Bez slezine pacijent može normalno da živi, ali su osobe kojima je odstranjena slezina podložnije različim infekcijama. Čak i prehlada za osobe bez slezine može da ima teške posljedice. Vakcinacijom protiv nekoliko vrsta bakterija postiže se djelimično očuvanje imuniteta.

Vakcina se mora primiti najduže 14 dana poslije uklanjanja slezine.

– Međutim, ta vakcina nikada nije data Komnenić, niti je u otpusnoj listi navedeno da se pacijent mora imunizovati u roku od dvije nedjelje. Takođe, prema propisanim procedurama klinika Kodra je bila u obavezi da pacijentkinju uputi na imunizaciju – kazao je sagovornik Pobjede.

Zaboravili vakcinu

Obzirom da je ova pacijentkinja operisana u privatnoj bolnici Kodra u Podgorici, ona je morala biti upućena u Institut za javno zdravlje gdje bi primila vakcinu.

Četri mjeseca nakon operacije, 18. marta, Komnenić je u popodnevnim satima pozlilo. Šest sati kasnije, u 23 sata ljekari su konstatovali smrt.

Prema nalazu obducenta Nemanje Radojevića, pokojnu Komnenić je napala bakterija pneumokoka koja osobe bez slezine ubija ukoliko nijesu vakcinisani.

Pacijenti kojima se slezina odstrani u potpunosti, moraju da se vakcinišu protiv bakterija meningokoke, pneumokoke i hemofilus influence i da koliko god je to moguće izbegavaju infekcije.

Vještačenjem je utvrđeno da je u ovom slučaju bila obavezna imunizacija pokojne Danke Komnenić, kao i da je pacjentkinja primila vakcinu stepen vjerovatnoće da preživi bila bi preko 90 odsto.

Lameževićev pacijent umro zbog napukle slezine
Doktor Eldin Lamežević je u oktobru 2015. godine odlukom Osnovnog suda u Bijelom Polju osuđen na pola godine zatvora zbog nesavjesnog liječenja Mirsada Bošnjaka.

Nakon odluke Ustavnog suda da ukine tu presudu, bjelopoljski Viši sud je odlučio da on tu kaznu provede u prostorijama u kojima stanuje.

Lamežević je oglašen krivim za krivično djelo teško djelo protiv zdravlja ljudi jer je 12. avgusta 2013. godine u Opštoj bolnici u Bijelom Polju, u svojstvu specijaliste opšte hirurgije, primijenio očigledno nepodoban način liječenja pacijenta Bošnjaka. On je u bolnicu primljen nakon pada sa visine na betonsku podlogu. Utvrđeno je da mu ljekar prilikom pregleda nije posvetio dužnu pažnju kako bi na nesumnjiv način, pored povrede glave, utvrdio postojanje povreda organa trbušne ili grudne duplje. Ljekar je nakon spoljašnjeg pregleda stomaka utvrdio da nema povreda u tom dijelu iako je u predjelu trbušne duplje oštećenog postojala povreda rascjep slezine, pa je Bošnjak preminuo usled iskrvarenja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije