Connect with us

Društvo

SVETOSAVCI: Nastavljaju da postavljaju postere Amfilohija po zgradama u Nikšiću i krše zakon

Published

on

Poster sa likom pokojnog mitropolita Crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC),  Amfilohija, veličine 9×9 metara, postavljen je danas na jednoj zgradi u centru Nikšića.

Na posteru piše “Od đeda zavjet ostao, kapela na Lovćenu i život za Kosovo!”.

Fejsbuk grupa pod nazivom Mladi Nikšića objavila je na svojoj stranici da se na taj način na današnji dan odaje počast i zahvalnost Mitropolitu.

Poziv građanima da prisustvuju postavljanju plakata upućen je preko društvenih mreža.

Nemamo informacija da li su neka grupacija ili udruženje tražili dozvolu za ovo, a ako je nemaju od lokalne uprave i skupštine stanara, prekršen je zakon.

Zakonom o održavanju stambenih zgrada etažnim vlasnicima zabranjeno je bez odobrenja organa lokalne uprave mijenjati i narušavati izgled stambene zgrade.

Shodno članu 24 o kućnom redu i članu 25 o nedopuštenim radovima Zakona o održavanju stambenih zgrada, etažni vlasnici, odnosno korisnici posebnih i zajedničkih djelova stambene zgrade, dužni su da se pridržavaju kućnog reda. Bez odobrenja nadležnog organa lokalne uprave zabranjeno je:

– narušavati izgled fasada postavljanjem uređaja;

– mijenjati izgled stambene zgrade zastakljivanjem;

– mijenjati izgled stambene zgrade zazidavanjem;

– mijenjati i narušavati izgled na drugi način.

Obim i vrstu dopuštenih radova koji se mogu izvoditi na stambenoj zgradi propisuje nadležni organ lokalne samouprave, propisano je zakonom.

Ovo nije privi put da se postavlja mural Amfilohiju. Prije dva dana takodje je na jednoj od zgrada u Nikšiću postavljen poster a iz nikšićkog odbora Demokratske partije socijalista je tada saopšteno da bratstvo Tvrdoš iza kojeg stoje osobe sa pozamašnim policijskim dosijeom zloupotrebljavaju vjeru, vjerska osjećanja i lik preminulog Amfilohija, a sve u predizborne svrhe u Nikšiću.

Naš reporter iz Nikšića poslao nam je večeras snimak okupljanja pristalica SPC koji su u ulici Nikole Tesle ispaljivali vatromete i pjevali Kosovu, u znak slavlja zbog postavljanja plakata sa likom Amfilohija. Navodno, pokušala je da interveniše Komunalna policija, ali se umjesto patrole, pojavila samo jedna žena iz te službe. Policija se još nije oglasila.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije