Povežite se sa nama

Društvo

POLICIJSKI KODEKS: Ne smiju primati poklone, politički neutralni…

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Policijski službenici prilikom obavljanja policijskih poslova ne smiju primati poklone, osim u slučajevima propisanim zakonom, o čemu su dužni da obavijeste pretpostavljenog starješinu. To se, između ostalog, navodi u Kodeksu policijske etike koji je objavljen na sajtu crnogorske vlade. Kad je riječ o upotrebi sredstava prinude, propisano je da je u takvim situacijama, a naročito prilikom upotrebe oružja, policijski službenik dužan da vodi računa o ograničenjima u skladu sa zakonom, te da pokaže najveći stepen uzdržanosti

U Kodeksu se navodi i da je policijski službenik, ako mu je za vršenje poslova ponuđen poklon, povlastica ili druga korist dužan da sve to odbije, te da, po mogućnosti, identifikuje lice koje mu je ponudilo poklon, povlasticu ili drugu korist.

U dokumentu se ističe i da je policijski službenik u obavezi da odmah prijavi pretpostavljenom starješini ponudu poklona, povlastice ili druge koristi, te sačini službenu zabilješku o tome.

U dijelu Kodeksa koji se odnosi na Političku neutralnost, navodi se da je “policijski službenik dužan da se pridržava zabrana i ograničenja političkog organizovanja i djelovanja, u skladu sa zakonom”.

Kad je riječ o Ponašanju u javnim nastupima, Kodeksom je predviđeno da je policijski službenik dužan da u svim oblicima javnih nastupa i djelovanja u kojima predstavlja Policiju, iznosi stavove Policije, u skladu sa propisima, ovlašćenjima, stručnim znanjem i ovim kodeksom.

“Prilikom iznošenja stavova Policije i ličnih stavova policijski službenik je dužan da čuva ugled Policije i lični ugled. U javnim nastupima u kojima ne predstavlja Policiju, policijski službenik ne smije iznositi podatke iz djelokruga Policije ili poslova svog radnog mjesta, koji bi mogli narušiti ugled Policije i povjerenje građana u rad Policije”, navodi se u Kodeksu.

Predviđena su i pravila ponašanja koja se odnose na korišćenje društvenih mreža.

“Prilikom aktivnosti na društvenim mrežama policijski službenik je dužan da se ponaša na način da štiti svoj ugled i ugled Policije u cjelini, u skladu sa zakonom i ovim kodeksom, i ne smije iznositi svoja politička, niti druga uvjerenja i stavove kojima može izazvati mržnju ili netrpeljivost po bilo kom osnovu”, piše u Kodeksu.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije