Povežite se sa nama

Društvo

POPA: EU je najveći partner i donator CG kada je u pitanju ekonomski razvoj

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Evropska unija (EU) je najveći partner i donator Crne Gore kada je u pitanju ekonomski razvoj i oporavak od pandemije koronavirusa, kazala je ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, dodajući da donacijama podržavaju preduzeća i preduzetnike

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MEK), taj resor je uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori, danas organozovao događaj povodom predstavljanja uspješnih EU i ostalih projekata Ministarstva.

Navodi se da su se tokom događaja građani, predstavnici kompanija i nevladinog sektora, ali i cjelokupna javnost mogli upoznati sa rezultatima Ministarstva u prethodnih godinu.

Iz Ministarstva su kazali da su događaj otvorili Popa i resorni ministar Jakov Milatović.

Popa se zahvalila Ministarstvu ekonomskog razvoja na organizaciji tog, kako kaže, važnog događaja.

“EU je najveći partner i donator Crne Gore kada je u pitanju ekonomski razvoj i oporavak od pandemije kovida-19. Danas se u to možete i sami uvjeriti. Donacijama podržavamo preduzeća i preduzetnike”, rekla je Popa.

Ona je istakla da ulažu u velike razvojne projekte koji su dio Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan.

Foto: Ministarstvo ekonomije Foto: Ministarstvo ekonomije

„Samo kroz Zajednički program EU i Crne Gore za obrazovanje, zapošljavanje i socijalnu zaštitu dodijelili smo u posljednje tri godine preko 400 grantova startapovima i preduzetnicima, s posebnim fokusom na žene preduzetnice“, navela je Popa.

Popa je kazala da su podržali vlasnike preduzeća da zadrže radna mjesta ili da otvore nova, posebno na sjeveru države.

„Podržali smo osobe s invaliditetom, starije osobe, naučnike i inovatore, škole i đake, obezbjeđujući grantove, opremu ili prilike za umrežavanje. Jako mi je drago što su mnogi od ovih korisnika danas ovdje“, rekla je Popa.

Ona je, kako se navodi, istakla činjenicu da će nova sredstva iz EU biti dostupna sljedeće godine, s posebnim fokusom na jačanje crnogorske privrede i pomoći privatnom sektoru da poboljša svoju konkurentnost.

Popa je kazala da će malim i srednjim preduzećima biti dodijeljeni grantovi u vrijednosti od 900 hiljada EUR, za podršku implementacije crnogorske Strategije pametne specijalizacije, dok će za grantove za preduzetnice biti izdvojeno 250 hiljada EUR.

Kako je saopšteno, ona je najavila da će se kroz ambiciozni Ekonomski i investicioni plan (EIP) EU za Zapadni Balkan, ulagati i u velike projekte na nacionalnom nivou, u ključnim oblastima kao što su saobraćaj, energetika, zelena tranzicija i digitalna transformacija.

Milatović je poručio da je njihova vizija jasna i da je to bolji životni standard svih crnogorskih građana kroz intenziviranje puta ka članstvu u EU, kroz program Evropa sad i Crna Gora odmah.

„Građanima, mladim ljudima i svakom djetetu koje raste ovdje želimo da stvorimo uslove za budući život u Crnoj Gori u kojoj se živi od rada i znanja – u kojoj su građani na prvom mjestu“, rekao je Milatović.

Iz Ministarstva su kazali da su posjetioci bili u prilici da se upoznaju sa projektima koje implementira MEK u okviru 18 miliona vrijednog Programa EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalne politike.

Navodi se da su na događaju građani imali prilike da u direktnoj komunikaciji sa Milatovićem čuju koje su to najvažnije aktivnosti sprovedene u okviru Ministarstva, ali i da dobiju odgovore na pitanja koja se odnose na programsku reformu Evropa Sad i planove Ministarstva za narednu godinu.

Milatović je ocijenio da događaj predstavlja sjajnu priliku da građani vide značaj podrške koju Crna Gora dobija od EU i benefite sredstava koja su na raspolaganju tokom cijelog pretpristupnog procesa.

Kako je kazao, planovi i dosadašnji rad su usko povezani sa pretpristupnim procesom, koji karakteriše kontinuirana finansijska podrška najvećeg crnogorskog donatora – EU.

“U tom kontekstu, posebno bih istakao uspješno sprovođenje Programa grantova za samozapošljavanje, koji je dodjeljen Zavodu za zapošljavanje (ZZZCG) kao prvi direktni grant, ukupne vrijednosti 3,5 miliona EUR”, kazao je Milatović.

Milatović je naveo da taj projekat predstavlja odličan primjer sprovođenja aktivnih mjera za zapošljavanje i jasno ukazuje na to da je kontinuitet u sprovođenju podsticajnih mjera jedan od najvažnijih preduslova za motivisanje nezaposlenih lica za pokretanje sopstvenog biznisa.

On je istakao ulogu i napore Crne Gore koji su usmjereni u dva pravca i to kreiranje efikasnog institucionalnog okvira i odgovarajućeg programskog okvira što je rezultiralo objavljivanjem Konkursa za sufinansiranje inovacione djelatnosti u ovoj godini i po prvi put Konkursa za sufinansiranje rane faze razvoja start up-ova.

“Posebno mi je zadovoljstvo da uručim akte o prihvatanju za sufinansiranje prvih 11 projekata start up-ova koje smo odobrili po ovom konkursu, a čija je ukupna vrijednost preko 200 hiljada EUR”, istakao je Milatović.

Milatović je podsjetio da je ove godine uspostavljen Fond za inovacije, ugovorena tri predakceleracijska programa od 150 hiljada EUR, kao i program ICT klastera Korteks čija je ukupna vrijednost više od milion EUR, a koji Ministarstvo sufinansira u iznosu od 50 odsto vrijednosti projekta.

Iz MEK su dodali da je ovako važan događaj izazvao je veliko interesovanje, pa su projektne štandove i štandove kompanija obišli brojni posjetioci, među kojima su bili predstavnici diplomatskog kora, zajednice opština u Crnoj Gori, državne uprave i lokalne samouprave, NVO sektora, međunarodnih organizacija i brojni drugi.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Zekovic Bobo
Zekovic Bobo
19.12.2021. 00:55

I tako Vasa ekselencijo Oana Kristina Popa, prica o novcu koji je EU ulozila u CG, prica o projektima koji su finansirani iz sredstava EU, uz prigodnu lazno sjajnu predstavu, i ni rijeci o efektima ulaganja tog novca. Nijesu efekti dodjela grantova, nego su efekti sto su dodijeljeni grantovi donijeli bolje i ljepse gradjanima Crne Gore. A po priznanju same EU, za godinu dana sversdno ste pomagali da sredstva iz Evrope realizuje nesposobna i jednostrano vjerski orijentisana Vlada CG, predvodjena bleferima i prevarantima, kojima je srpska okupatorska vjera jedina i nezamjenljiva vodilja u svim zivotnim plaovima. A ti planovi,nijesu ni malo kompatibilni sa proklamovanim nacelima i ciljevima EU. Vasa Ekselencijo, gospodo Oana Kristina Popa, zasto ste neiskreni i zasto ne volite Crnu Goru i Crnogorce kao narod, i vi i EU koja Vas je delegrala da tobos pomognete Crnoj Gori i njenom napacenom, zlocinackom okupacijom pritisnutom narodu..

Sponzor

Najčitanije