Povežite se sa nama

Društvo

POPA: Stabilna proevropska većina uslov za reforme

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Najbolje što sve proevropske snage mogu da urade za evropsku budućnost Crne Gore u ovom trenutku, bez obzira na to da li su u vlasti ili opoziciji, jeste da nađu način da rade zajedno van partijskih okvira, kako bi odblokirali ključne reforme vladavine prava i omogućili zemlji da napreduje na putu ka EU, kazala je u intervjuu Pobjedi šefica Delegacije EU u Crnoj Gori ambasadorka Oana Kristina Popa

To, kako je kazala, od njih očekuje ogromna većina građana Crne Gore koji podržavaju pristupanje Crne Gore Uniji.

Ona upozorava da vjerska pitanja ne bi trebalo da utiču na funkcije izvršne vlasti.

Govoreći o ukidanju jedinice za Crnu Goru u Briselu, te da je formiran zajednički odsjek za Srbiju i Crnu Goru, Popa kaže da je u pitanju “čisto organizaciona stvar”.

“Evropska komisija je formirala zajedničku jedinicu za Crnu Goru i Srbiju, jer su Crna Gora i Srbija trenutno dvije zemlje Zapadnog Balkana koje su u procesu pristupnih pregovora s EU. Pristupanje ostaje proces zasnovan na zaslugama, a tempo pregovaračkog procesa svake zemlje i dalje prije svega zavisi od napretka u temeljnim reformama”, rekla je Popa.

Bez obzira na unutrašnju organizacionu strukturu, kako je pojasnila, Komisija je tu da pomogne “i radovaće je da vidi da Crna Gora ostvaruje ključne reforme i brže napreduje u pristupnim pregovorima”.

“Da bi napredovala na svom putu ka EU, Crna Gora će morati da postigne konkretne rezultate u ključnim oblastima vladavine prava. Međutim, jasno je da nijedna pojedinačna institucija ili politička snaga ne može sama da postigne te rezultate, budući da mnogi od ovih ključnih reformskih napora zahtijevaju široku međupartijsku političku podršku”, rekla je Popa.

EU, kako je istakla, zato očekuje od svih crnogorskih institucija i političkih partija da konstruktivno zajednički rade, a u skladu sa svojim ustavnim mandatima, kako bi dalje pokrenule reforme vezane za EU, u duhu odgovornosti i u interesu građana.

Postojanje, kako navodi, stabilne i kohezivne proevropske političke većine “zaista je veoma važno za sprovođenje tih ključnih reformi”.

“Najbolje što sve proevropske snage mogu da urade za evropsku budućnost Crne Gore u ovom trenutku, bez obzira na to da li su u vlasti ili opoziciji, jeste da nađu način da rade zajedno van partijskih okvira, kako bi odblokirali ključne reforme vladavine prava i omogućili zemlji da napreduje na putu ka EU. To od njih očekuje ogromna većina građana Crne Gore koji podržavaju pristupanje Crne Gore Uniji”, poručila je Popa.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije