Povežite se sa nama

Društvo

Porfirije: Jutro nakon ustoličenja na Cetinju pokazalo da je sve prije bila jeftina politikantska priča

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Jutro poslije ustoličenja Joanikija na Cetinju pokazalo da je sve prije toga bila jeftina politikantska priča,kazao je večeras u intervjuu za RTS patrijarh srpski Porfirije.

On je objasnio da su crkveni velikodostojnici bili raspoloženi da idu pješke do Cetinja iz Nikšića.

“Da nas do jedne tačke koja je sigurna dovezu automobilima, a da onda pješice se uputimo ka Cetinju pa kad stignemo. Međutim, državni organi Crne Gore to nisu dozvolili i predložili su helikopter, nisam znao da je riječ o vojnom helikopteru, niti sam znao da su tu naoružani specijalci. Kada sam pitao šta će puške, imali su obrazloženje da smo visoko štićene ličnosti i da nema drugog načina da nas puste da idemo. Tog trenutka sam pomislio šta bi Bog htio od mene – mogao sam da ne odem i da ne bude ustoličenja, a to je jedini zadatak i to je obaveza, ustoliličenje se uvijek obavlja na Cetinju”, naveo je Porfirije.

Ljudi su mu, kaže, veče prije lično govorili da su spremni da idu na Cetinje da se biju.

“Pokazalo se koliko je to sve bila jeftina politikantska priča. Kada smo obavili ustoličenje, prestali su nemiri na Cetinju i život je počeo da se odvija potpuno normalno”, ističe poglavar SPC.

Temeljni ugovor biće u najskorije vrijeme potpisan

Kada je riječ o potpisivanju Temeljnog ugovora Vlade Crne Gore sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Porfirije je rekao da je to veoma važan dokument koji u ovom trenutku jedino SPC sa svojim eparhijama nema potpisan sa državom Crnom Gorom.

“Mislim da ćemo u najskorije vrijeme doći do prihvatljivog dokumenta i da ćemo potpisati ugovor prije svega na korist vjernog naroda, ali istovremeno i kao jedan demokratski zadatak koji treba da ispuni država Crna Gora. Bavimo se tom temom i mislim da ćemo doći do dokumenta koji je zadovoljavajući za obje strane”, ističe poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
RIR
RIR
29.12.2021. 07:56

SRAM IH BILO !
kao nijesu nista znali a kao i ne znaju da su okupatori CPC i CG od 1918.kakva ustoličenja KAO uvjek bila u Cetinjskom Manastiru!? -a zašto im je služila Pecka Patrijasija SPC –SRAM IH BILO ! to im je ova sramna vlast omogucila –koja kaze crkva odvojena od drzave –a SPC samo naredjuje !?

Sponzor

Najčitanije