Povežite se sa nama

Društvo

PORFIRIJE TVRDI: Crkva nije imala političke ciljeve u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Patrijarh srpski Porfirije komentarisao je ulogu Srpske pravoslavne crkve u političkim zbivanjima u Crnoj Gori.

On je rekao kako crkva nije imala ni političke ciljeve, ni političke namjere, bez obzira na to što se mogu izvesti političke konsekvence po tadašnju vladu i sadašnjeg predsjednika, Mila Đukanovića.

“Onog trenutka kad se došlo do crvene linije i kada je država donijela zakone koji treba da oduzmu sve ono što je crkva vjekovima stekla, nije bilo drugog rješenja nego da se digne glas crkve protiv takve odluke. Ali taj glas crkve se dignuo i pretvorio u litije. I politički problemi i političke trzavice koje su tamo postojale, one su zapravo potpuno eliminisane i pretvorile su se u jedan molitveni hod koji je na kraju rezultirao zakonom koji apsolutno priznaje crkvenu imovinu”, istakao je Porfirije, izrazivši nadu da će zakon biti još bolji.

On je govorio za hrvatske medije, istakavši da je s izvjesnom tugom doživio odlazak iz Hrvatske, te je napomenuo da će do daljnjeg, dok se ne odredi novi mitropolit, pokrivati i Zagreb i Ljubljanu, prenio je CdM.

Rekao je i da ima pisma koja je Alojzije Stepinac upućivao papi Piju XII i da se u njima mogu naći mjesta koja su “duboko problematična.”

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije