Povežite se sa nama

Društvo

PORTO MONTENEGRO: Crnogorske vlasti zaplijenile bivšu jahtu Romana Abramoviča

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Superjahtu vrijednu 300 miliona funti, nekada u vlasništvu Romana Abramoviča,  na kojoj je Džon Teri imao medeni mjesec zaplijenile crnogorske vlasti, jer je njen najnoviji milijarderski vlasnik u ratu sa posadom

Superjahta vrijedna 300 miliona funti, nekada vlasništvo vlasnika Čelsija Romana Abramoviča i na kojoj je Džon Teri imao medeni mjesec, u središtu je spora između milijarderskog vlasnika  i njegove posade.

Mega brod Pelorus od 115 metara trenutno je usidren u luci Tivat, gdje su ga zaplijenile crnogorske vlasti.

Njegova međunarodna posada kaže da su otpušteni i duguju im se četvoromjesečne plate.

Međutim, u međunarodnom sporu, njen vlasnik Samatur Li Kin Kan, tajkun sa sjedištem u Hong Kongu, optužuje ih da su iskoristili pandemiju covida i pokušali da mu naplate „iznuđujuće“ takse za vođenje broda u praksi koju je nazvao „uređivanje cijena“.

Pelorus, lansiran 2003. godine nakon narudžbine saudijskog biznismena, odmah je kupio ruski oligarh Abramovič koji je tada upravo preuzeo Čelsi.

Dvije godine kasnije, kada je klub osvojio titulu u Premijer ligi, pozajmio ju je na dvije nedjelje zvijezdama kluba Džonu Teriju i Franku Lampardu kao nagradu.

Sada lučke vlasti u Boki Kotorskoj vrše inspekciju nad jahtom, dok je slučaj protiv njenog vlasnika pokrenut na Privrednom sudu u zemlji.

Saznajemo da posada sada razgovara sa advokatima u Nautilusu koji zastupa interese pomoraca.

Jedan član međunarodne posade rekao je Mailonline-u: „Stvari su se počele rasplitati na Badnje veče prošle godine kada je većina od 35 članova posade otpuštena i samo 10 članova je ostalo na brodu, što je ispod minimalnog broja članova posade.

‘Prije dvije nedjelje rečeno nam je da će brod biti ostavljen da istrune i ostane bez goriva i da smo nas desetoro izgubili posao dok nam duguju platu za preko četiri mjeseca.

‘Nečuveno je da se ovo dogodi sa jahtom poput ove koja je bila u vlasništvu i kraljevske porodice i milijardera.

‘Vlasnik misli da smo predmeti koje može uzeti i baciti, i razumijemo da postoji niz dugova širom Evrope koje ima kao i u Crnoj Gori.’

Ali u izjavi objavljenoj putem advokatske kancelarije Tejlor Vesing, gospodin Li Kin Kan uzvratio je udarac.

Rekao je: „Pelorus je tokom svog vlasništva u potpunosti finansirala moja kompanija i smatram da i danas ima više nego dovoljno sredstava.

„Međutim, mi smo nekoliko godina postali žrtva, po mom mišljenju, značajnih prekomjernih troškova stranaka koje se bave različitim aspektima jahte, a ova pozicija se znatno pogoršala od početka pandemije Covid-19, s tim što su te stranke iskoristile prednosti sve težih okolnosti, i povećale troškove do nivoa za koji smatram da predstavlja kopanje cijena.

„Pored toga, vjerujem da su umiješane strane nastojale da neopravdano i nepravedno diskredituju vođenje Pelorusa tako da u trenutnim okolnostima ne može razumno privući i zadržati dovoljno kvalifikovano osoblje za minimalnu posadu, a da kompanija ne prihvati njihove nerazumne i neopravdane troškove.

„S obzirom na ovo, kako bih pokušao popraviti situaciju i postupke neetičnih uključenih strana, nisam imao drugog izbora nego da se angažujem sa crnogorskom Vladom kako bismo zaštitili svoj vlasnički interes i interese svih ostalih dobrovjernih povjerilaca koji su bili predrasuđeni takvim postupcima.

‘Vjerujem da će pravda biti zadovoljena u dogledno vrijeme. Imam iskustva sa posjedovanjem mnogih jahti tokom decenija i jasno mi je da je u trenutnim okolnostima u industriji jahti izuzetno teško vlasnicima da se zaštite od nečega što vjerujem da je iznuda i namještanje cijena u odnosu na mnoge aspekte vlasništva jahte.

„Ovo je posebno slučaj u ovom trenutku, kada vlasnici nisu u mogućnosti da lako pristupe svojim jahtama s obzirom na trenutnu pandemiju i sa tim povezana ograničenja putovanja; ponekad je jedina opcija traženje pravnog sredstva. “

Podrazumijeva se da je gospodin Li Kin Kan preuzeo upravljanje brodom od svog oca Samuela Tak Lija, milijardera koji posjeduje imovinu u ogromnim djelovima centralnog Londona.

Prema lučkim upravama u Tivtu, jahta je sada na pregledu Inspekcije za sigurnost plovidbe.

Draško Lončar, portparol crnogorskog Ministarstva za kapitalne investicije, rekao je: „Inspekcija je postupila po izvještaju subjekata koji imaju potraživanja prema jahti”.

‘Zapis je napravljen u zakonskom roku i poslat kapetanu. Prema zakonu određen je rok od 10 dana za ispravljanje nepravilnosti.

„Postupak na Privrednom sudu vode osobe koje imaju potraživanja protiv vlasnika kompanije.“

Rekao je da čekaju izjavu kapetana jahte. To je spektakularni pad za Pelorus, nekadašnji ponos i radost Abramoviča.

Dodao je drugi heliodrom na jahtu, zadržao posadu od 44 osobe i koristio je da ljeti krstari zapadnim Mediteranom, a zimi putuje niz Crveno more.

Godine 2009-e vlasništvo jahte je prešlo na Abramovičevu suprugu Irinu u brakorazvodnoj nagodbi i ona ju je prodala za 300 miliona dolara šefu Dreamworks-a Davidu Gefenu 2011. godine.

On ju je prodao šeiku Abdulahu bin Zajedu bin sultanu Al Nahjanu, sinu osnivača Ujedinjenih Arapskih Emirata, a njena posljednja zabilježena prodaja bila je gospodinu Tak Liju 2016. godine. Tog ljeta bila je domaćin zabave u kojoj su učestvovali MC Hammer i David Guetta. Njegov trenutni vlasnik, gospodin Li Kin Kan, takođe je vlasnik najskupljeg automobila na svijetu, Rols Rojs Sviptejl, vrijednog 12,8 miliona dolara.

Njegova porodica takođe posjeduje pet Ferarija i drugih sportskih automobila, ali njihov interes za londonsko tržište nekretnina je ono što ih istinski izdvaja među super bogate svijeta.

Njihova kompanija Mount Eden Land Limited sa sjedištem u Gernsiju registrovani je vlasnik posjeda Langam Estejt u središnjem Londonu od 14 hektara.

Prošle godine je 81-godišnji otac gospodina Li Kin Kana prodao imanje u oblasti Sheftsburi u londonskoj Kineskoj četvrti za 436 miliona funti.

Procjenjuje se da vrijedi 3,7 milijardi dolara. Gospodin Li Kin Kan nedavno se našao na naslovnim stranama kada je pokrenuo pravnu akciju ‘protiv robota’  kojeg je optužio da mu je izgubio 20 miliona dolara.

Uložio je u ‘kompjuterski kontrolisan’ hedž fond nakon sastanka sa italijanskim investitorom Rafaeleom Kosta, takozvanim Captain Magic.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije