Connect with us

Društvo

PRIVRŽENOST CRNE GORE POLITIKAMA ALIJANSE: Zamjenik komandanta Američkih kopnenih snaga u Evropi i Africi u posjeti Crnoj Gori

Published

on

Sa dočeka na aerodromu (FOTO: MOD)

Kvalitetno sprovedene reforme u sektoru odbrane preporučuju Crnu Goru kao značajnog saveznika koji aktivno doprinosi naporima Alijanse u domenu projektovanja stabilnosti, kazao je zamjenik komandanta Američkih kopnenih snaga u Evropi i Africi (USAREUR) Džozef Džarard.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, danas boravio u radnoj posjeti Ministarstvu i Vojsci Crne Gore (VCG).

„Ministarka odbrane Olivera Injac i v.d. zamjenika načelnika Generalštaba VCG, Aleksandar Pantović, održali su radni sastanak sa Džarardom, tokom kojeg je zaključeno da se bilateralna odbrambena saradnja Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) odvija zadovoljavajućom dinamikom“, navodi se u saopštenju.

Sastanku je, kako se dodaje, prisustvovala i ambasadorka SAD, Džudi Rajzing Rajnke.

Džarard je naglasio da će Američke kopnene snage u Evropi i Africi nastaviti da podržavaju VCG u domenu unapređivanja kapaciteta i sposobnosti Vojske, kao i u okviru planova i prioriteta za njenu dalju modernizaciju.

„Džarard je naglasio da kvalitetno sprovedene reforme u sektoru odbrane preporučuju Crnu Goru kao značajnog saveznika koji aktivno doprinosi naporima Alijanse u domenu projektovanja stabilnosti, a njenu Vojsku kao veoma profesionalnu“, kaže se u saopštenju.

Injac je apostrofirala činjenicu da su SAD najznačajniji strateški saveznik Crnoj Gori u oblasti odbrane, i zahvalila na sveukupnoj podršci unapređenju VCG.

Ona je kazala da je Ministarstvo odbrane posvećeno tekućim projektima u domenu modernizacije crnogorskog odbrambenog sistema.

Injac je kazala da je zadovoljna značajnim i raznovrsnim bilateralnim projektima sa SAD koji se odnose na zajedničku obuku i vježbe, jačanje interoperabilnosti oružanih snaga, i edukaciju vojnog kadra.

Ona je, kako je saopšteno, naglasila privrženost Crne Gore politikama Alijanse, kroz aktivne doprinose sistemu kolektivne bezbjednosti.

„Ali i stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana, njegujući dobrosusjedske odnose i ostvarujući napredak u okviru vanjsko-političkih ciljeva – od kojih je, svakako, najvažniji članstvo u Evropskoj uniji“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da su tokom posjete prikazane sposobnosti lako oklopnih vozila kompanije OSHKOSH.

„Koja predstavljaju najznačajniju nabavku u okviru bilateralne saradnje sa SAD, a posebno imajući u vidu da je Crna Gora prva država u Evropi koja je nabavila vozila najnaprednije generacije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su predstavnici VCG održali prezentaciju za delegaciju Američke kopnene vojske u Evropi i Africi, u okviru koje su predstavljeni aktuelni planovi razvoja i dostizanja ciljeva sposobnosti.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije