Connect with us

Društvo

PROLJEĆE ĆE ZAKASNITI U EVROPI: Meteorolozi predviđaju sniježne oluje na Balkanu

Published

on

Proljeće službeno započinje za manje od šest sedmica, a poznati svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je veliku sezonsku prognozu u kojoj predviđa da bi proljeće 2021. godine moglo izgledati poput onog iz 2018. godine.

Meteorolozi AccuWeathera kao i obično u svojoj prognozi detaljno opisuju kako vrijeme može utjecati na gotovo svaki aspekt života, uključujući poljoprivredu i vodene resurse.

Olujno nevrijeme koje je zahvatalo zapad Evrope, a zatim i južni dio kontinenta tokom zimskih mjeseci, moglo bi ostati aktivno i početkom proljeća, navode meteorolozi. Očekuje se da će oluje biti aktivne na putu od Francuske, preko Italije, pa do Balkana, posebno za vrijeme mjeseca marta.

Meteorolozi AccuWeathera primijetili su da će ovo biti neobičan obrazac za proljeće jer se oluje obično kreću dalje prema sjeveru u ovo doba godine.

“Olujne neprilike će se ublažavati do kraja proljeća, ali do maja će nanijeti štetu na jugu Evrope”, rekao je viši meteorolog AccuWeathera Tyler Roys, dodajući da se u ovoj regiji očekuju velike padavine.

Kako se oluje budu približavale Sredozemnom moru, bit će praćene jakim kišama i grmljavinom širom Italije i duž zapadne obale Balkanskog poluostrva. To može povećati rizik od poplava do početka proljeća.

Nakon jedne od najsnježnijih zimskih sezona u zadnjih najmanje pet godina u sjeverozapadnom i centralnom dijelu Evrope, mnogi Evropljani se možda raduju proljeću i povratku toplog i sunčanog vremena, piše AccuWeather. Ipak, kako kaže meteorolog Tyler Roys, proljeće će kasniti, ali stanovništvo neće biti uskraćeno za ugodne proljećnje dane.

Dramatični vremenski zaokret mogao bi pokrenuti alergije, posebno onima koji su alergični na polen, krajem aprila do maja zbog obilne vlage, navodi meteorolog Alan Reppert. On dodaje da se olujno nevrijeme očekuje i krajem aprila i u maju, prenio je Klix.

Na istoku Evrope će biti pak nešto topliji dani tokom proljeća, ali i ova regija može očekivati hladne udare koji bi mogli potrajati nekoliko dana prije nego što se vrate topliji vremenski uslovi.

Nije isključena mogućnost i snježnih padavina u cijeloj regiji Evrope tokom proljeća, uglavnom u mjesecu martu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije