Povežite se sa nama

Društvo

PROTEST: Autobuski prevoznici traže da Spajić ispuni dogovoreno

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Autobuski prevoznici osjećaju se prevareno od strane ministra finansija Milojka Spajića i zbog toga su prinuđeni da ponovo izađu na ulice – saopštio je za Gradsku televiziju Davor Dokić iz nevladine organizacije Klaster prevoza.

On je naveo kako će protesti očigledno biti česta slika u Crnoj Gori, a građani autobuske kolone viđati na ulicama sve dok Spajić, kako kaže, ne ispuni zahtjeve predviđene dogovorom.

Dokić je kazao da je 15. aprila u zgradi Ministarstva finansija dogovorena pomoć prevoznicima.

– Prvi naš zahtjev bio je da nam se da šest rata pomoći i to po 500 eura bespovratno po vozilu. Oni su nam obećali u tom trenutku jednu, dok su rekli da će naredne dvije isplatiti, jednu preko Ministarstva kapitalnih investicija, a jednu preko Ministarstva ekonomskog razvoja – rekao je Dokić.

Od toga, kako je naveo, nije bilo ništa.

Drugi zahtjev je, prema riječima Dokića, bio da se vanlinijskim prevoznicima vrati povraćaj djela plaćene akcije, pravo na povraćaj djela plaćene za gorivo, ali to nije ispoštovano.

– Mi smo bili korektni, sačekali smo da prođe sezona. Obratili smo se ponovo nakon sezone i ministarstvima i predsjedniku Vlade gospodinuZdravkuKrivokapiću. Dobili smo odgovor od ministarstva finansija gospodinaJanka Odovićagdje je on rekao da su sve obaveze koje su oni preuzeli prema nama ispunjene, a to je iznosilo 427.000 eura, kompletne pomoći prevoznicima u Crnoj Gori koja je bila iz budžeta, što smatram da nije ni promil budžeta nego samo jedna stvarno simbolična cifra – naveo je Dokić.

On je poručio da se neće povući dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

– Smatramo da imamo pravo. Obećano nam je još dvije pomoći to je još 1.000 eura po vozilu. Kao što znate, registracije za naša vozila su veoma skupe, djelovi su nam otišli, 30 odsto goriva nam je pošlo. Nalazimo se u izuzetno složenoj situaciji. Povlačenja sa protesta nema – istakao je Dokić.

On je rekao da danas i sjutra voze sa 20 autobusa, a da od srijede radikalizuju proteste i idu sa 50 autobusa.

– Još poruka za Ministarstvo kapitalnih investicija da se produži moratorijum na linije do juna, jer vidite i sami da smo u nekom poluvanrednom stanju, da nam Ministarstvo zdravlja donosi neke nove mjere. Zabranili su nam i doček Nove godine na otvorenom. Tako da svi prevoznici, bili oni linijaši ili vanlinisjki, gradski, svi se nalazimo u izuzetno složenoj situaciji – ukazao je Dokić.

Kaže da će pozvati sve nezadovoljne “kojih u Crnoj Gori u ovom trenutku imao veoma mnogo”.

– Pozvaćemo da nam se pridruže i da zajedno protestujemo ispred zgrade Vlade. Tu, prije svega, mislim na granski sindikat, taksiste i sve ove ljude koji su iskazali nezadovoljstvo radom Vlade – naveo je Dokić.

Dodaje da nijesu dobili nikakav odgovor.

– Očekujemo da nam se jave iz ministarstva u najkraćem roku i da pokušamo sve da na miran način riješimo, odnosno da ispune ono što su obećali. U slučaju da se oni i dalje budu oglušili o naše zahtjeve, mi ćemo nastaviti proteste. Bojim se da će sljedeći put biti mnogo više ljudi i da će to ići u neku radikalizaciju protesta – kazao je Dokić.

Sada se, kako je rekao, nalaze u jednoj specifičnoj situaciji.

– Nama je gorivo od nove godine otišlo 30 odsto, djelovi su nam pošli 30 odsto, registracije su nam skuplje, a s druge strane, imamo ljude koji nemaju novca. Mi se nalazimo u nekoj poziciji između čekića i nakovnja. Pokušavamo da zaštitimo korisnike naših usluga, ali mnogo toga zavisi od ovih mjera koje je Vlada obećala a nije ispunila – zaključio je Dokić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije