Povežite se sa nama

Društvo

Protest na Cetinju: Ne prestanu li pritisci na FCJK, vidimo se u Podgorici

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U znak protesta zbog obustave finansiranja i ukidanja zaštitarske službe, zaposleni na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost uz podršku brojnih građana okupili su se danas ispred zdanja bivšeg Ministarstva kulture na Cetinju. Na protestu je ministarka prosvjete, kulture, nauke i sporta Vesna Bratić pozvana da se okane pritiska na FCJK i izvrši obaveze prema fakultetu, jer će u suprotnom, kako je najavljeno, doći do još masovnijeg protesta u Podgorici.

Dekan FCJK, Adnan Čirgić smatra da je taj fakultet samo jedna, mala u mnoštvu crnogorskih institucija, koja je na većem udaru nego sve ostale naučne ustanove.

– To je tako zato što se FCJK ne povija kao trska pred velikosrpskim vjetrovima koji duvaju iz Vlade u Podgorici. To je tako zato što nismo ćutke htjeli posmatrati kako nam pred očima nestaju vrijednosti na kojima nam je zavidio cijeli region. To je tako zato što ne ćutimo dok vlast građansko društveno ustrojstvo pokušava zamijeniti svetosavksim šovinizmom.

To je zato što na FCJK nema onih koji ližu so sa ruku vlastodržaca kako to čine brojni koritaši po našim institucijama. FCJK jeste ustanova koja proučava one fenomene bez čijega bi opstanka i opstanak Crne Gore izgubio smisao. Zato između nas i Vesne Bratić i njenog ministarstva, ne može postojati kompromis i saradnja. Glavna krivica naše ustanove je što funckioniše u zemlji čija vlast ne priznaje ni svoj jezik, književnost i kulturu – kazao je Čirgić.

Istakao je da uprkos tome postoje i dalje, zahvaljujući podršci građana, ali i zato što im je sjedište na Cetinju.

– A što o Cetinju misli marionetska vlast jasno su pokazali petog septembra kad su gumenim mecima, bagerima i suzvcima razgonili goloruke građane koji su branili obraz svoje države. Između nas i ove vlasti stoji nepremostivi civilizacijski jaz. Mi želimo slobodnu Crnu Goru, a oni provinciju srpskog sveta. Mi želimo društvo evrospkih vrijednosti, oni sanjaju majku Rusiju. Mi želimo Cetinje kao kulturni Centar, oni šubaru s kokardom. Da smo sramotno ćutali onako kako to čini CANU ili da smo upravu fakulteta prepustili agentima ruske politike na Balkanu, kao što je učinio Univerzitet Crne Gore, ne bismo se danas okupili, a od vas bi imali zasluženi prezir. Nismo ćutali, ne zato što smo hrabri, nego zato što smo dužni da ne ćutimo – kazao je Čirgić u obraćanju okupljenim građanima.

Pojasnio je da su neuspjeli pokušaji zastrašivanja od strane ministarke Bratić.

– Probali su da nas prevaspitaju finansijskom blokadom. Zaludu im izgovori o službenicima koji su na bolovanju. Kad su viđeli da noi to nije dovoljno ukinuli su službu obezbjeđenja. I dok navodno nemaju para za obezbjeđenje austrijskog poslanstva, za zgradu praznog ruskog poslanstva para im ne fali. Najnovijom disciplinskom mjerom priprijetio je još jedan uslužnik vlasti kome je sudbina da bude vječiti vršilac dužnosti koječega. Na svaki njihov pritisak uz vašu pomoć vratićemo im po zasluzi. Previše je truda uloženo u ovu ustanovu da bi je prepuštili Vučićevim pionima za jednokratnu upotrebu.

Pozvali su Bratić se “batali pritisaka”.

– Juče je uplatila septembarsku ratu kad je viđela da nećemo odustati od protesta. Do kraja neđelje ćemo uputiti zahtjeve i za preostale mjesece. Ne uplate li iznose za dvije neđelje i ne vrate li sekjuriti službu vidimo se na još masovnijem protestu u Podgorici – poručio je Čirgić.

Okupljenim građanima na početku se obratio profesor fakulteta Boban Batrićević.

– Bez vas FCJK ne bi postojao i ne bi imao snage da radi ono što radi. Posebnu zahvalnost, ono što me taklo u srce, dugujemo crnogorskoj dijaspori koja se konstantno oglašava i zove, daje podršku. Hvala dijaspori od Sjeverne Amerike do Australije, svi su se javili i podržali FCJK – naveo je Batrićević u uvodnom obraćanju.

Kazao je da su i ranije poručili da nema toga ministra i eksperta pred kojim će poviti kičme kad je u pitanju borba za opstanak fakulteta.

– …koji je posljednjih godinu i kusur postao svjetionik građanske i kritičke misli u Crnoj Gori. Upravo zbog toga Vlada Crne Gore koja ne haje ni zaprosvjetu, ni za kulturu, a ponajmanje za nauku želi unitštiti FCJK ne bi li uklonila posljednju neokupiranu prosvjetnu institutciju u zemlji. Zato smo ponovo danas ođe ispred simbola ugašene kulture kojom rukovodi ministarka četiri resora. Tri su glavna razloga protesta – obustava finansiranja fakulteta što je prvi korak njegovom gašenju, oduzimanje stražara fakultetu čime je postao jedina nezaštićena visokoškolska ustanova, izjava gospodina Danilovića da fakultet nije trebalo akreditovati – poručio je Batrićević.

Pjesnik i kompozitor, Momčilo Zeković Zeko pročitao je nekoliko stihova koje je napisao.

Prodekan za nastavu na Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, Aleksandar Radoman pojasnio je zašto je FCJK trn u oku vlastima.

– Ono što je za slobodarsku Crnu Goru, za slobodnomisleće građane je FCJK. To je središte intelektualnog otpora civilizacijskom urušavanju Crne Gore. Ne ovoj ili onoj vladi, ovom ili onom ministru, ovom ili onom vršiocu raznih pljavih dužnosti, ovoj ili onoj politici, već onome što nagriza temeljne vrijednosti crnogorskog društva. Oni koji danas vrše izvršnu vlast samo na pomen pridjeva crnogorski, građanski, multikulturni, sekularni i antifašistički dobijaju spontani napad panike i bijesa. Zato je FCJK njihova stalna meta.

Dok god u Crnoj Gori eksponenti vlasti budu proganjali slobodomisleće i vršili represiju nad novinarima i intelektualcima, dok budu izlivali taloge ogavne mizoginije, dok budu skrnavili naše državne simbole, dok god one najbolje među nama poput sportista budu omaložavali, dok kod njihovi funkcioneri i ministri budu širili mržnju prema manjinama, ženama, Crnogorcima, dok god budu nekažnjeno prijetili onima koje smatraju slabijima i iscrtavali užane parole kojima podržavaju genocid, dok god budu ovo društvo gurali u fašizam možemo im tvrdo obećati da će se glas otpora čuti sa FCJK – poručio je Radoman.

Osvrnuo se i na izjavu čelnika Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, Gorana Danilovića koji je kazao da je FCJK akreditovan nerazumno.

– Kad je mjera razumnosti afirmacija ratnih zločinaca, klanjanje četničkim zlikovcima, ksenofobija i klerofašizam kao što je slučaj sa ovim našim vršiocem dužnosti onda zbilja može bit’ da je akreditacija FCJK nerazuman gest, jer se na FCJK ne izučavaju vradžbine nego nauka, ne školuju robovi, nego slobodni ljudi, ne ućeruje pamet u svetosavlje nego afirmiše humansitika, ne slave genocidi već umjetnost i kultura.

Podsjećamo, grupa građana Cetinja istakla je da je vlast krenula u novi obračun sa FCJK putem tromjesečne finansijske blokade i ukidanja službe obezbjeđenja zgradi fakulteta koja je zakonom zaštićena.

– Podržimo protest FCJK jer je to jedina ustanova koja je bez straha od režima ukazivala na sunovrat društva i kritikovala ovu izdajničku vlast! Ne dozvolimo da nas gaze i gase naše institucije! Vlada Crne Gore ne priznaje crnogorski jezik, crnogorsku književnost, crnogorsku kulturu. Zato bi da ugasi jedinu preživjelu instituciju koja naš jezik, književnost i kulturu promoviše i afirmiše – navedeno je u najavi protesta.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije