Connect with us

Društvo

RAĐENOVIĆ TRAŽI BISTU U MILOČERSKOM PARKU: Kralj Aleksandar je začetnik elitnog turizma

Published

on

Kralj Aleksandar Karađorđević (FOTO: Wikipedia)

Mještani Svetog Stefana i Pržna zatražiće od nadležnih dozvolu za postavljanje biste Aleksandra Karađorđevića u Miločerskom parku, što je podržala vladajuća SNP u Budvi. Predsjednik te opštine Krsto Rađenović, inače, mještanin Svetog Stefana, za podgoričke Vijesti kaže da neće odustati od postavljanja biste koja je već izlivena, prenosi beogradska Politika.

Podsjetio je da je Aleksandar rođen na Cetinju, gdje je kao mlađi sin knjeginje Zorke i kralja Petra Karađorđevića i unuk kralja Nikole Petrovića, proveo djetinjstvo.

Aleksandar je sagradio letnjihovac u Miločeru, što se kaže Rađenović, može smatrati početkom elitnog turizma, a kralj njegovim začetnikom.

„Mještani su gotovo 80 odsto zemlje u Miločerksom parku poklonili kralju Aleksandru, a ostalo je kraljevska porodica kupila, kako bi izgradila rezidenciju za odmor. Kraljica Marija Karađorđević, koja je nadgledala izgradnju ljetnjikovca, iz kraljeve blagajne uložila je ondašnjih 4,5 miliona dinara. U nekoliko navrata je tu boravio i njen suprug kralj Aleksandar, prije tragične pogibije u Marseju 1934. godine i nije dočekao kraj radova”, ipričao je Rađenović.

Kraljica, po kojoj je Kraljičina plaža i dobila ime, a Kraljeva po kralju Aleksandru, je nakon muževljeve smrti sa djecom dolazila u Miločer.

Prema njegovim riječima, u Miločerskom parku je posađeno i bilje doneseno sa raznih strana svijeta, a u zaleđu Kraljičina plaže, gdje se sada nalazi spa-centar, bili su teniski tereni identični onim na Vimbldonu.

Dodao je da je bista kralja Aleksandra izlivena i identična je onoj u manastiru Savina.

„Tražimo da se odredi lokacija u Miločerskom parku i da se spomenik postavi. Vjerujem da će se svi saglasiti da kralj Aleksandar zaslužuje da ima spomenik u Miločerskom parku i da nećemo naići na zatvorena vrata”, naveo je Rađenović.

Inače, nasljednici srpske kraljevske porodice istrajni su da im se vrati imovina u Miločeru i Svetom Stefanu.

1 Comment

1 Komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije