Connect with us

Društvo

RADOMAN: Vesna Bratić je đak odlikaš u školi mržnje koju je temeljila SPC

Published

on

Intelektualni profil Vesne Bratić govori o tome da je ona đak odlikaš škole mržnje što ju je u proteklih 30-ak godina u Crnoj Gori temeljila Crkva Srbije i počivši mitropolit Amfilohije. Eto zašto je Vesna Bratić odabrana da rukovodi misijom destrukcije temeljnih vrijednosti ovoga društva i to onđe đe ta destrukcija ostavlja najteže posljedice u prosvjeti, kulturi i nauci, kaže za Dnevne novine Aleksandar Radoman, prodekan na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, komentarišući izbjegavanje ministarke da se pojavi u Skupštini Crne Gore i odgovara na pitanja poslanika, te pokušaj premijera da je neistinitim tvrdnjama zaštiti.

Radoman ističe da je odgovor na sveopštu destrukciju dosad bio isuviše blag, ali da je uvjeren da ćemo kao društvo imati snage da savladamo i ovu pošast te da će “Srpski svet vrlo brzo slomiti zube na Crnoj Gori”

Gradski portal objavio je informaciju dobijenu od bolnice Lozenec u Bugarskoj da u toj zdravstvenoj ustanovi tokom jula nijesu liječili ni jednog pacijenta pod imenom Vesna Bratić, što znači đa je Krivokapić, na premijerskom satu rekao neistinu, pri tom optužujući opoziciju da joj ne daje da živi. Zašto je Bratić važnija nego bilo koji drugi ministar?

RADOMAN: Javni nastupi i njene ranije Facebook objave jasno govore zašto je bilo važno da se Vesni Bratić dodijele čak četiri resora, od kojih su tri ključna identitetska. Po vlastitom priznanju, ona je srpski nacionalista, ,,žena-četnik”, izvjesno je da je i vjerski fundamentalista, htjela bi da Mauzolej oburda s Lovćena, Crnogorce smatra produktom etničkoga inženjeringa, kletve su joj legitimni rekvizit, Hrvat čak i tvrdo ljevičarski opredijeljen nije za nju drugo do ustaša, ne usteže se da poželi smrt neistomislećima…

Ovako posložen intelektualni profil Vesne Bratić govori o tome da je ona đak odlikaš škole mržnje što ju je u proteklih 30-ak godina u Crnoj Gori temeljila Crkva Srbije i počivši mitropolit Amfilohije. Eto zašto je Vesna Bratić odabrana da rukovodi misijom destrukcije temeljnih vrijednosti ovoga društva i to onđe đe ta destrukcija ostavlja najteže posljedice u prosvjeti, kulturi i nauci.

Dakle, nije Bratićka slučajno odabrana niti su joj slučajno data tri ključna identitetska ministarstva. Urađeno je to planski, ali odgovornost za to ne snosi Zdravko Krivokapić, već 41 poslanik crnogorske skupštine koji je dao glas za tu vladu i te ministre. Zato smatram pogrešnim tražiti ostavku Vesne Bratić jer ona samo sprovodi agendu koja joj je zadata, a njeno bi mjesto sutra opet zauzeo neko sličnoga profila, možda manje bahat, ali ne i manje štetan po ovo društvo. Nije prvi put da se „zdravstvenim razlozima” pravda njeno izbjegavanje suočavanja s javnošću. Podsjetiću da je isti model primijenjen i kad je trebalo pregovarati sa Sindikatom prosvjete, kad je premijer preuzeo njene obaveze.

Vjerujete li da će se makar potpredsjednik Vlade Abazović izviniti, ili da će se predsjednik parlamenta Bećić ograditi, zbog dezinformisanja javnosti povodom tvrdnji da je Bratićevoj u Bugarskoj pozlilo, da se tamo nalazi na bolničkom liječenju?

RADOMAN: Kad je u Skupštini Crne Gore Vladimir Leposavić negirao genocidu Srebrenici, Dritan Abazović je prvi potrčao da javnost uvjeri da Leposavić to nije uradio. Kad je nedavno Bratićka bez posla ostavila oko 450 direktora i zamjenika direktora osnovnih i srednjih škola, među njima i jednu preminulu osobu, a na njihovo mjesto dovela birani četnički kadar, Abazović se oglasio da je siguran da Bratički neko podmeće. Dok ministar unutrašnjih poslova Srbije obznanjuje da je projekat Srpskoga sveta otpočeo, Abazović nas plaši malignim crnogorskim nacionalizmom…

Javnosti se može izviniti samo državnik, nikako napuhani pajac za jednokratnu upotrebu, zato nemam baš nikakve iluzije u pogledu Abazovićeve reakcije. Ni od Bečića ne očekujem izvinjenje, budući da je politička kasta na vlasti izgradila tvrdi sistem alibija, pa od ponašanja ministara nemaju potrebu da se ograde oni koji formalno ne participiraju u Vladi. No, Bečićeva je pozicija danas unekoliko drugačija od Abazovićeve. Dok je Abazović svakim danom sve nebitniji, tonući u živo blato Srpskoga sveta, Bečića čeka bolno suočavanje sa stvarnošću – ili će potonuti zajedno s Abazovićem ili će, makar i nevoljno, slušati direktive tutora iz zapadnih ambasada.

Vesna Bratić je smijenila stotine direktora vaspitno obrazovnih ustanova, napravila čistku na Univerzitetu Crne Gore, a sada se usmjerila na kulturu. Što je epilog njenog djelovanja u kulturi, za obrazovanje smo već vidjeli?

RADOMAN: Epilog njenoga djelovanja je jasan destrukcija svih vrijednosti koje su Crnu Goru činile građanskim, sekularnim i multikulturnim društvom. Ideja je, dakle, prilagoditi Crnu Goru potrebama jedne rigidne hegemonističke doktrine u okviru koje nema mjesta razlikama ni specifičnostima, već svi moramo biti dio svetosavskoga fundamentalizma i velikosrpskoga šovinizma. Otkako je zasela na poziciju ministarke, mora se priznati da taj svoj plan dosljedno sprovodi.

Hoće li crnogorski intelektualci, građanske partije, građani koji drže do ove države, mimo stajati i posmatrati kako “srpski svet” osvaja instituciju po instituciju?

RADOMAN: Među crnogorskim intelektualcima ćutologija je disciplina s velikom tradicijom. No, nasuprot ćutolozima, a redovno je riječ o onima koji u svakome sistemu svoj kukavičluk i jalovost prodaju kao vrhunsku mjeru pameti i morala, postoji u Crnoj Gori krug ljudi koji su se o važnim društvenim problemima glaskali i prije 30. avgusta, a čine to i danas. Čini mi se da je upravo 30. avgust bio važan katalizator probuđene energije, da su se mnogi prenuli iz učmalosti i suočili s opasnostima s kojima se suočavamo kao društvo. Odgovor na sveopštu destrukciju dosad je bio isuviše blag, a snage otpora nekoordinisane, no uvjeren sam da ćemo kao društvo imati snage da savladamo i ovu pošast te da će Srpski svet vrlo brzo slomiti zube na Crnoj Gori.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije