Connect with us

Društvo

RADULOVIĆ: Svakoj konfesiji, svakom svešteniku je dozvoljeno da posjeti KCCG, odnosno oboljelog

Published

on

Radulović (FOTO: RTCG)

Po zakonu, pacijenti imaju pravo na religijski obred u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG). Ukoliko porodica to zatraži svešteno lice prolazi istu proceduru kao bilo koji posjetilac KCCG, neophodno je PCR testiranje i pridržavanje mjera. Svakoj konfesiji, svakom svešteniku je dozvoljeno da posjeti KCCG odnosno oboljelog, kazala je direktorica KCCG doktorica Ljiljana Radulović.

Ona je objasnila da postoji indicija da su u jednom slučaju prekršene epidemiološke mjere. Zato je, dodaje, pokrenut disciplinski postupak i uskoro očekuje odluku Komisije čije će nalaze, kako je kazala, iznijeti u javnost.

Radulović je gostujući u Jutarnjem prgramu RTCG kazala je da je za zaposlene u toj ustanovi u ovom trenutku odvojeno 150 vakcina koje će danas i sjutra primiti.

“Ustanovili smo da 100 zaposlenih u kovid centru nema antitijela i oni će dobiti vakcine a ostalih 50 će primiti zaposleni, po godinama života, kao i oni koji imaju druge bolesti koje bi mogle uticati na tok moguće kovid infekcije”, kazala je.

To što se, Dobrila Nikčević koja radi u kovid zoni koja je juče među prvima primila vakcinu, do sada nije zarazila prema Radulović je to dokaz da su tri mjere koje se stalno ističu (distanca, ruke, maska) djelotvorne.

“Činjenica je da ove tri mjere i pravilno korišćenje zaštotne opteme doprinose da zaposleni u KCCG nijesu u velikoj mjeri bili zaraženi tokom rada u kovid centru”, kazala je Radulović.

Istakla je da će se i ona vakcinisati, ali kako je kazala, “onda kada njena starosna grupa dođe na red, kao i ostalom stanovništvu”.

Kontejneri ispred Urgentnog centra su, kaže, neophodni.

“Ne postoji nikakva potencijalna opasnost da se prolaznici zaraze, ali u ostalom, šta će prolaznici oko kontejnera”, kazala je Radulović.

Ona je apleovala na građane da u Urgentni ulaze samo pacijenti a da pratnja ostane ispred Urgentnog centara,

Direktorica KCCG je kazala da u toj ustanovi ima 774 kreveta i da ne postoji nikakva opasnost da neko ko je inficiran ne bude zbrinut.

“Niko ne treba da bude uplašen da neće dobiti zdravstvenu njegu ali potenciramo da smanjimo mogućnost da se stanovništvo zarazi jer ako proširimo taj kapacitet na recimo 300 kreveta imaćemo smanjenu mogućnost za sve koji nijesu kovid, manju mogućnost za operacije, ne mislim pri tome na hitne koje se odvijaju nesmetamo, misli na one koje nijesu hitne, manje mogućnosti da ispitujemo”, dodala je Radulović.

Smiješnim je ocijenila navode da neke njene kolege tražile njenu ostavku.

“Veoma sam zadvoljna međuljudskim odnosima i s direktorima klinika i zaposlenima i potpuno je opušten razgovor i svaka ideja je dobrodošla”, kazala je Radulović.

Dodala je i da u KCCG postoji nedostatak medicinskog kadra, njih je kaže, nikad dovoljno ali kako je dodala nema mjesta za zapošljavanje nemedicinskog kadra.

“Kada sam došla na pozicju direktorice KCCG zatekla sam preumoran medicinski kadar oni stalno dežuraju i administrativni dio koji je smatram prenatrpan, ona je i spora. Tražila sam, tamo gdje postoji nesklad, da i pošalju predlog a novu sistemantizaciju. Vjerujem da kada skupimo sve podate da ćemo tražiti od borda da neke segmente preispita”, kazala je Radulović.

Od 2700 zaposlenih u KCCG kako je dodala Radulović u svakom trenutku je oko 30 inficiranih i oko 20 koji su kontakt pa su zato u izolaciji.

“Znači oko 50 bude van procesa rada što nije ometajući faktor u funkcionisanju sistema”, kazala je.

Veliki je broj nemedicinskog kadra je, kako je dodala, na bilovanju.

“Pokrenuli smo komisiju koja preispituje bolovanja i oni će biti proslijeđeni Miistarstvu zdravlja koje će uputiti na Komisiju za invalidsku penziju i ustanoviti da li oni mogu da se vrate na posa ili treba da odu u penziju”, kazala je direktorica KCCG.

Upitana da li je tačno da je jednoj pacijentkinji nuđeno pričešće od strane sveštenog lica, Radulović je rekla da je potpuna nesitina da je neko nudio religijski obred.

“Sve vrijeme po zakonu pacijentui imaju pravo na religijski obred. U koliko porodica to zatraže svešteno lice prolazi istu proceduru kao bilo koji posjetioc Kliničkog centra, neophodno je PCR testiranje i pridržavanje mjera. Svakoj konfesiji, svakom svešteniku je dozvoljeno da posjeti KCCG odnosno oboljelog”, navela je Radulović.

Radulović je objasnila da postoji indicija da su u jednom slučaju prekršene epidemiološke mjere.

“Ustanovljeo je da postoji indicija da su prekršene epidemiološke mjere, pokrenut je disciplinski postupak i nadam se da ćemo brzo imati odluku Disciplinske komisiju koju ću javno da iznesem”, kazala je Radulović.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije