Connect with us

Društvo

RADULOVIĆ: Ustoličenjem na Cetinju SPC produbljuje podjele

Published

on

Ustoličenjem mitropolita Joanikija na Cetinju Srpska pravoslavna crkva (SPC)samo potvrđuje svoju okupatorsku poziciju u Crnoj Gori, produbljuje postojeće podjele, a našu političku zajednicu dovodi u oblast ozbiljne ugroženosti. Smatra da će taj čin SPC dobiti politički i demokratski odgovor

Nakon godinu dana nove vlasti, prema riječima predsjednika Matrice crnogorske Dragana Radulovića, samo SPC može biti zadovoljna postignutim rezultatima.

“Dobila je, po svojoj volji, izmijenjeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, upisala je na svoje ime crnogorsku sakralnu i kulturnu baštinu, stvorila uslove za nove graditeljske i poslovne poduhvate, i što je posebno važno – postavila svog povjerljivog čovjeka na mjesto mitropolita crnogorsko-primorskog. Veoma brzo beogradska Patrijaršija likvidirala je nasljeđe pokojnog Amfilohija Radovića, ukinula Episkopski savjet, i potpuno raspršila naivno vjerovanje dijela građana u mogućnost – makar i tobožnje! – autonomije srpske crkve u Crnoj Gori. Potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Vladom konačno će definisati platformu za asimilaciju i uništenje crnogorskog naroda i njegove kulture, a Crnu Goru pretvoriti u banalni, provincijalni privjesak ‘srpskog sveta'”, kazao je Radulović.

On smatra da ustoličenje Joanikija na mjesto mitropolita, koje je predviđeno za 4. septembar na Cetinju, uz prisustvo srpskog patrijarha Porfirija, nije ništa drugo do simboličko potvrđivanje pobjede koju smatraju da su izvojevali nad Crnom Gorom, njenom nezavisnošću, antifašističkim, sekularnim i građanskim nasljeđem.

“I sasvim je prirodno da im bude veoma stalo da se taj čin poniženja obavi na Cetinju, zbog značenja koji Cetinjski manastir ima u crnogorskoj državotvornoj istoriji i kulturi”, kazao je Radulović.

Matica crnogorska, kako je kazao, najoštrije osuđuje najavljeni “trijumf” Srpske pravoslavne crkve na Cetinju.

“Smatrajući da time samo potvrđuje svoju okupatorsku poziciju u Crnoj Gori, produbljuje postojeće podjele, a našu političku zajednicu dovodi u oblast ozbiljne ugroženosti. Smatramo da će ovaj arogantni čin SPC dobiti adekvatan politički i demokratski odgovor pravdoljubive i patriotske javnosti u našoj zemlji, građana koji brinu o nacionalnom identitetu i opstanku Crnogoraca i Crne Gore, onih ljudi koji se ne mire niti navikavaju na potčinjenost i pravno nasilje”, kazao je Radulović.

 

1 Comment

1 Komentar

  1. nijemojavlada

    10.08.2021. at 13:22

    neka se ustoličavaju u svojoj zemlji, u našoj neće

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije