Connect with us

Društvo

RADULOVIĆ: Za novac dat privatnim klinikama država je mogla da kupi magnetnu rezonancu

Published

on

Za četiri mjeseca, koliko je na čelu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), dr Ljiljana Radulović je konstatovala da je najveći problem te ustanove nedostatak medicinskog kadra, te će uskoro biti raspisan jedan od najvećih konkursa za dalju edukaciju u vidu 44 specijalizacije iz gotovo svih oblasti medicine.

Veliki odliv medicinskog osoblja, posebno ljekara iz javnog zdravstva bi se, prema njenim riječima, mogao spriječiti i racionalnijim trošenjem novca i kontrolisanjem uputa koji se građanima daju za preglede u privatne zdravstvene ustanove, a sa kojim bi se u značajnoj mjeri unaprijedili uslovi rada, kao i lična primanja svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu.

“Moram da priznam da smo pomalo razmaženi pacijenti. Nedavno smo u posjeti imali delegaciju iz Njemačke koji su mi, kada sam im rekla kako se kod nas zakazuje magnet, kazali da rasipamo novac. Ja ne znam zašto je neko mislio da će da kupi socijalni mir tako što će skoro svaki specijalistički ili subspecijalistički pregled da bude u roku od 30 dana. Kako su se umrežile privatne zdravstvene ustanove i ordinacije, donijeta je odluka da ako ne može u Kliničkom da se zakaže pregled u roku od 30 dana, pacijent ima pravo na taj pregled u privatnoj ustanovi. A sve to košta toliko da je ova država mogla sama da kupi još jedan magnet. Nije se pazilo tada da li je to neki pregled koji može da sačeka ili ne”, kazala je Radulović u intervjuu Pobjedi.

Prema njenim riječima, hitna stanja se ne čekaju nikad, ona se hitno i rješavaju.

“Mislim da je ovakav način zakazivanja magneta nedomaćinski i neracionalan. Mi ćemo da vratimo konzilijume od 1. maja. Imamo apsurdnu situaciju da su se sa Primorja cijelu godinu dana magneti zakazivali samo u privatnoj ustanovi. Mislim da konzilijum mora da odredi šta je hitno snimanje, a šta je stanje koje može da sačeka i više mjeseci. Dešavalo se da magnet glave i sam specijalista zatraži za tri mjeseca, ali zbog zakonske mogućnosti, umjesto da se odredi u KCCG taj termim, pacijent ode nakon mjesec u privatnu ustanovu”, zaključila je Radulović.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije