Connect with us

COVID-19

RASKRINKAVANJE: Laži o vakcinama dominiraju društvenim mrežama

Published

on

Tim Raskrinkavanja je od početka godine, identifikovao i razotkrio više od 120 dezinformacija o vakcini protiv COVID-19. Medijske manipulacije o ovoj vakcini čine čak 40 odsto od ukupnog broja dezinformacija koje je ova platforma Centra za demokratsku tranziciju (CDT) analizirala, saopštio je glavni i odgovorni urednik Raskrinkavanja Darvin Murić.

“Broj raskrinkanih tekstova predstavlja samo jedan segment manipulativnih sadržaja koji se građankama i građanima Crne Gore plasiraju preko različitih platformi. Ovaj podatak zaista zabrinjava kada imamo na umu da se ovdje radi o dezinformacijama koje direktno ugrožavaju javno zdravlje i živote građana/ki”, navodi Murić.

Kako je saopštio Murić, dominantan izvor dezinformacija o vakcini, njenim navodnim štetnim posljedicama, neistinama o njenom sastavu su društvene mreže, odnosno dobro povezane i koordinisane mreže antivakcinaškog pokreta.

“Najveći broj netačnih objava o vakcini, shodno metodologiji koju koristi Raskrinkavanje, ocijenjen je kao lažna vijest, što znači da su informacije koje su se plasirale korisnicima društvenih mreža u potpunosti proizvedene sa namjerom da dezinformišu javnost, odnosno da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu”, ističe Murić.

Dodatno napominje da CDT pozdravlja napore zdravstvenog sistema da animira građane da se u što većem broju vakcinišu, ali je, takođe, neophodno ukazati i da povećanje broja vakcinisanih građana u posljednje vrijeme ne ide željenom dinamikom.

“CDT još jednom poziva vlasti da još odlučnije krenu u kampanju promovisanja vakcinacije, odnosno ukazivanja građanima na značaj i prednosti imunizacije, kao i suprotstavljanja dezinformacijama o vakcinaciji koje, više nego očigledno, utiču na odziv građana. Novi spot: https://www.youtube.com/watch?v=v9s5jrPR73A“, dodaje Murić.

On podsjeća da je CDT, kroz projekat Raskrinkavanje.me, pokrenuo kampanju o štetnostima lažnih informacija o vakcini koje se svakodnevno plasiraju preko društvenih mreža i putem medija.

“Ova kampanja realizuje se uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju Njemačkog Maršalovog fonda SAD i Agencije SAD za međunarodni razvoj USAID-a”, zaključuje Murić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije