Connect with us

Društvo

REAGOVANJA ZBOG VANDALSKOG ČINA U NIKŠIĆU: Komitski pokret i liberali osuđuju, Crno na bijelo vidi rukopis bivšeg režima

Published

on

Zbog pisanja grafita mržnje na džamiji Hadži Ismaila u Nikšiću, reagovali su Patriotsko-komitski pokret, koalicija Crno na bijelo i Opštinski odbor Liberalne partije.

Patriotsko komitski savez poručuje „junacima“ koji, pod okriljem noći crtaju ocile po zidu nikšićke džamije, da im ti kukavički potezi zastrašivanja kumova i komšija neće proći!

„Nijesu nikšićki Muslimani ni do sada bili pošteđeni napada i prijetnji, u PKS-u su ljudi koji su 90-tih jedini i pisali o torturi kroz koju su prolazile te stare familije, pa znaju da ih nijesu ni tada uspjeli otjerati iz grada, što i jeste namjera ovakvih pisanija,a neće ni sada!

Muslimani Nikšića su starosjedioci i mahom ugledni članovi našeg društva, ponosni na svoju porodičnu istoriju, na odnos prema Nikšiću i Crnoj Gori; o poštovanju kojeg su imali prilikom oslobađanja Nikšića, u kojem su i učestvovali, govori odnos kralja Nikole prema njihovim zaslugama.  Na žalost, i danas su meta neodgovornih pojedinaca koji su pioni jedne surove igre koju sprovodi zvanična Srbija prema Crnogorcima i histeričnom, završnom pokušaju njihove asimilacije u srpski nacionalni korpus i zastrašivanja ostalih naroda, radi stvaranja „srpske Crne Gore“! – navodi se u saopštenju Pokreta dostavljenom Portalu Luča.

„Ovog puta Crnogorci i Muslimani brane svoje pravo na život u građanskoj Crnoj Gori, a svi ovakvi bijedni pokušaji nasrtaja na njihove vjerske objekte, samo će nas konsolidovati dodatno da se odupremo velikonacionalnim projektima beogradske političke elite, odakle stižu i tzv.tumači istorije, plaćenici, botovi, pare i gadluk prema građanima Crne Gore i Nikšića. Predvodi ih Aleksandar Vučić kojemo je i vazduha falilo u Crnoj Gori, baš kao što je bivšoj hrvatskoj predsjednici nedostajalo jogurta u bivšoj Jugoslaviji“, zaključuju iz Pokreta.

Iz koalicije Crno na bijelo pozivaju policiju da urgentno reaguje i počinioce ovakvih djela sankcioniše na odgovorajući način po zakonu.

Iz koalicije smatraju da su ovakve slike učestale  po Crnoj Gori nakon izbornog poraza bivšeg režima, da su “vrlo sumnjive i indikativne”.

“Poznavajući pozadine prethodnih sličnih slučajeva po Crnoj Gori gotovo da je i ovdje jasno da iza ovoga stoje instruisana lica koja žele da Nikšić predstave gradom netrpeljivosti, mržnje i nasilja, što on nikad nije i neće biti. Ne želimo da ovakve scene gledamo u našem gradu. Nikšić je bio i ostaće grad multinacionalnog, multivjerskog karaktera, a svaki pokušaj uticanja na to biće kažnjen, prije svega na izborima 14. marta”, kažu iz ove koalicije i poručuju da dobri duh Nikšića i Nikšićana niko neće uspjeti ukaljati i da ovake gnusne radnje neće i ne smiju biti dio svakodnevice grada pod Trebjesom.

Iz Liberalne partije Nikšića kažu da je ovo gnusan čin, koji oštro osuđuju i pozivaju nadležne da hitno pronađu i privedu počinioce.

“Očigledno da postoje i oni kojima je ideja mira, sloge i ljubavi prema drugom i drugačijem u zajedničkoj kući, građanskoj Crnoj Gori, nepodnošljiva pa stalno nastoje da je podrijevaju i urušavaju, ali bezuspješno.

Većinski Nikšić nikada nije bio na strani onih koji skrnave bilo čije svetinje i onih koji mrze i koji su nacionalisti i šovinisti, Nikšić to nije ni danas i neće nikada ni biti. Zato je važno da se utvrde počinioci ovog incidenta koji su ispisivali zločinačke poruke na džamiji i da se oštro sankcionišu po zakonu i javno prekore zbog nemoralnog ponašanja i pokušaja urušavanja vjekovne tradicije i tolerancije grada. Nećemo dozvoliti buđenje aveti devedesetih kada se po istom scenariju pokušalo urušiti sve što je suština Crne Gore i njene čestite tradicije i viteškog kodeksa”, zaključuje se u saopštenju.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije