Connect with us

Društvo

RTCG: Imenovanje odloženo kako bi Šundića ispratili bez otpremnine

Published

on

Vrednovaćemo i radno iskustvo i stepen stručne spreme i prebivalište i državljanstvo kandidata kao nazavisne uslove. Svi oni kumulativno nam govore da je neko lice ispunilo uslove da može da bude kandidat – rekao je član Savjeta RTCG Filip Lazović govoreći o kandidatima za novog generalnog direktora Javnog servisa

Savjet Javnog servisa odložio je izbor generalnog direktora RTCG za 9. avgust kako bi izbjegli da plate otpremninu sadašnjem čelniku te kuće Božidaru Šundiću koji će uslov za penziju ispuniti za dva dana.

To što je izbor novog čelnika pomjeren, prema Šundićevim riječima, je urađeno s namjerom da se njemu ne isplati novac koji mu pripada. Predsjednik Savjeta Veselin Drljević priznaje da je Šundić u pravu i za Pobjedu pojašnjava da su na ovaj način „štedeći novac poreskih obveznika probali da otpremnina generalnog direktora bude što manja“.

Savjet je na prošloj sjednici utvrdio da će intervjuisati kandidate 2. avgusta, a da će čelnog čovjeka Javnog servisa imenovati već 3. avgusta. Međutim, na jučerašnoj sjednici došlo je do preokreta i odlučeno je da intervju bude u petak 6. avgusta. Savjet se na kraju saglasio da svi zainteresovani mediji prate intervjuisanje kandidata. Novog čelnika izabraće 9. avgusta.

Preokret

Šundić je kategoričan da za ovakve njihove odluke postoji samo jedan razlog.

– A to je da meni ne isplate 12 bruto plata. Punim 66 godina 6. avgusta, a otpremninu ne može niko da dobije u posljednjoj godini pred odlazak u penziju. Znači da je osnovni razlog za ovo što je urađeno da meni ne isplate ono što mi pripada – naveo je Šundić za Pobjedu i kazao da će tražiti pomoć advokata.

Predsjednik Savjeta Veselin Drljević kazao nam je da je ova Šundićeva konstatacija tačna.

– Osim tehničkih detalja vezanih za zapisnik Komisije za vođenje procedure otvaranja dokumenata kandidata za generalnog direktora, članovi Savjeta su štedeći novac poreskih obveznika probali da otpremnina generalnog direktora bude što manja – naveo je Drljević.

Za raskid ugovora sa Šundićem, kome ugovor o radu važi do decembra 2022. godine postojala su tri načina: sporazumni raskid ugovora uz isplatu 12 bruto zarada kao i razrješenje pri čemu mu Savjet nudi mjesto u RTCG prema stručnoj spremi, a ukoliko to ne prihvati mora mu se isplatiti 12 bruto zarada. Treća varijanta je bila da sam podnese ostavku i da dobije šest bruto zarada.

Komisija za ocjenu zakonitosti dokumentacije prispjele na konkurs za izbor i imenovanje generalnog direktora RTCG, koju čine svih devet članova Savjeta i dva pravnika zaposlena u RTCG, juče je umjesto da imenuje Šundićevog nasljednika, na sjednici samo utvrdila listu kandidata za generalnog direktora te medijske kuće.

Ranije su odbacili prijavu kandidata Branislava Nikezića koji je spiker u Javnom servisu jer su ocijenili da je nepotpuna.

Lista

Na konačnoj listi za generalnog direktora RTCG su bivši zamjenik glavnog i odgovornog urednika Dana Nikola Mrković, nekadašnji izvršni direktor Građanske alijanse Boris Raonić, direktor TV Nikšić Milutin Stijepović i zaposleni u RTCG Srđan Čović. Međutim, odlučili su da zatraže mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije da utvrdi da li su Stijepović i Čović u konfliktu interesa jer im supruge rade u Javnom servisu.

Predsjednik Komisije i član Savjeta RTCG Filip Lazović na sjednici je pojasnio na koji način će vrednovati radno iskustvo kandidata.

– Komisija je odlučila da radno iskustvo vrednuje onako kako je napisano u Zakonu o RTCG. Vrednovaćemo i radno iskustvo i stepen stručne spreme i prebivalište i državljanstvo kandidata kao nazavisne uslove. Svi oni kumulativno nam govore da je neko lice ispunilo uslove da može da bude kandidat – pojasnio je Lazović.

Interesovanje javnosti po ovom pitanju bilo je veliko, naročito jer su mediji pisali da je Marković fakultet završio početkom godine, zbog čega, kako su navodili, nema dovoljno radnog iskustva pod VII-1 nivoom kvalifikacije obrazovanja za tu poziciju. On je ta pisanja demantovao govoreći da je kandidovao tim advokata koji su ga uvjerili da ispunjava sve uslove propisane zakonom. Pojasnio je kako u Zakonu o RTCG po kome je raspisan konkurs za generalnog diretktora RTCG, piše da je za funkciju direktora potrebno 10 godina radnog iskustva i visoka stručna sprema, kao dva posebna uslova.

U Zakonu o radu, u članu 5 navodi se da „radno iskustvo podrazumijeva vrijeme provedeno u radnom odnosu i stručnom osposobljavanju u skladu sa zakonom, u kvalifikaciji nivoa obrazovanja, odnosno u stručnoj kvalifikaciji“.

I profesorica radnog prava, predsjednica sudskog Savjeta Vesna Simović-Zvicer za medije je izjavila da se broj godina radnog iskustva vezuje za nivo obrazovanja.

– Radno iskustvo se vezuje za nivo kvalifikacija. To je ono vrijeme koje smo mi proveli u radnom odnosu ili u nekoj drugoj formi rada koje se prepoznaju kao radno iskustvo ali u tom nivou kvalifikacije – kazala je ranije Simović-Zvicer.

Inspekcija rada odnijela dokumentaciju iz Javnog servisa

Inspekcija rada juče je posjetila Javni servis i odnijela dokumentaciju koja se odnosi na kandidate za novog generalnog direktora RTCG.

To je, kako je rekao na sjednici Božidar Šundić, urađeno po anonimnom prijavi.

Inspektori rada će narednih dana pregledati dokumentaciju, a ukoliko utvrde neku nepravilnost konkurs za generalnog direktora biće doveden u pitanje.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije