Povežite se sa nama

Društvo

RTCG istupio iz Medijskog savjeta za samoregulaciju: Ne žele dodatnu kontrolu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Nakon što su se građani žalili na određene priloge na TVCG, a čiji su sadržaji sporni, Savjet RTCG odlučio je da izađe iz Medijskog savjeta za samoregulaciju, uz obrazloženje da imaju svog Ombudsmana

Radio Televizija Crne Gore više nije član Medijskog savjeta za samoregulaciju (MSS), saznaje Pobjeda.

Ovu odluku jednoglasno je donio Savjet RTCG početkom ovog mjeseca, a nakon što je izvršni sekretar MSS Ranko Vujović zatražio od direktorice TVCG Marije Tomašević da se izjasni na dvije žalbe koje su stigle na račun priloga emitovanih na TVCG.

Opravdanje ili izgovor?

Savjet je odluku „opravdao“ time da ta medijska kuća već ima Ombudsmana Danijelu Popović, pa nema potrebe da u narednom periodu budu dio MSS.

S druge strane, Vujović se pribojava da pravi razlog za ovaj potez leži upravo u žalbama koje je MSS dobio na rad RTCG.

– Jedna se odnosila na objavljivanje dezinformacije o pucanju na policiju 5. septembra, a druga na veličanje i opravdavanje napada na Dubrovnik početkom devedesetih. Ove skandalozne uređivačke greške i žalbe koje su uslijedile povodom njih su najvjerovatniji razlog za jednu ovakvu odluku. Jer se desilo, da nakon što smo poslali RTCG zahtjev za izjašnjenje na ove žalbe, Savjet te kuće donio je odluku o napuštanju samoregulatornog tijela – rekao je Vujović.

On je, nakon što su žalbe stigle na mail adresu MSS, reagovao i tražio od direktorke TVCG Marije Tomašević da se izjasni po tom pitanju. Međutim, uslijedio je odgovor u kome ga iz pravne službe RTCG obavještavaju da ta kuća više nije član Medijskog savjeta za samoregulaciju.

Prema riječima potpredsjednice Savjeta RTCG, Marijane Camović-Veličković, ovu odluku su donijeli jednoglasno.

– Tačno je da je ta odluka bila jednoglasna, a razlog je jer RTCG ima Ombudsmana pa dupla samoregulacija nema nikakvog smisla – kazala je Camović-Veličković juče za Pobjedu.

Generalni direktor Javnog servisa Boris Raonić nije želio da kometariše izlazak te kuće iz samoregulatornog tijela koje plaćaju građani, a u odluci Savjeta u koju smo imali uvod piše da će se ,,o njenom sprovođenju starati generalni direktor RTCG“.

Navode da su imenovali Ombudsmana – Danijelu Popović u junu ove godine te da će ona razmatrati žalbe na rad u toj kući.

– S obzirom da su nadležnosti Ombudsmana propisane Zakonom o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore (,,Službeni list CG“ broj 80/20) u članu 58, a odnose se na samoregulaciju u okviru RTCG, prestala je potreba za kolektivnom samoregulacijom i članstvom u navedenoj organizaciji – zaključuju u odluci.

Vujović je rekao da mu je žao što je Savjet RTCG donio ovakvu odluku, te da je samoregulacija dobrovoljna i da nijedan član nije tu „na silu“, ali je i podsjetio da je RTCG od samih početaka samoregulacije, od 2003. godine, u kontinuitetu bila član ovakvih tijela koja su u međuvremenu postojala u Crnoj Gori.

Ograničen monitoring

– Javni servis je tokom cijelog tog vremena imao svoju Komisiju za žalbe kojoj su se takođe građani mogli obraćati sa primjedbama ili žalbama. Za cijelih skoro 20 godina to nije bila smetnja Javnom servisu da učestvuje i u kolektivnom samoregulatornom tijelu. Zakon o javnom servisu, na koji se Savjet ove kuće poziva u svojoj odluci, kao razlog za napuštanje MSS-a je usvojen prije skoro godinu i po i očigledno nije bio smetnja članstvu u ovom tijelu sve do sada. Podsjećam da je i prethodni menadžment izabrao sadašnjeg Ombudsmana, ali nije izašao iz naše organizacije – kazao je Vujović.

Nije, kako ističe, toliko bitno hoće li RTCG biti član Medijskog savjet za samoregulaciju koliko je simptomatična činjenica „da oni na ovaj način pokušavaju da pobjegnu od odgovornosti za svoj rad“.

– Za očekivati bi bilo da medij koji finansiraju građani bude izložen malo većem monitoringu javnosti, kao i da mogućnosti podnošenja žalbi budu veće. Međutim na ovaj način se prilično ograničavaju te mogućnosti. Takođe izbor Ombudsmana te kuće, koji dolazi iz reda zaposlenih bez referenci potrebnih za obavljanje posla kojim bi trebalo da se bavi, ne obećava nezavistan i profesionalan rad kakav bi se očekivao od Ombudsmana – ocjenjuje Vujović.

Bez mogućnosti žalbe

Iako Javni servis tvrdi da nema potrebe da bude u MSS, zbog toga što imaju Ombudsmana, rad tog instituta je problematičan već duže vrijeme jer ne rješava predstavke građana, na što je više puta ukazivano. Takođe, ukazano je i na pravne nepravilnosti prilikom izbora Danijele Popović.

Kako RTCG više nema ni Komisiju za predstavke slušalaca i gledalaca kojoj bi gledaoci mogli da podnose žalbe, tako se na program te kuće ne mogu žaliti građani koji ga finansiraju.

Predsjednik Skupštine Media centra Dragoljub Vuković je nedavno pozvao Savjet Javnog servisa da što prije obezbijedi građanima mogućnost da se žale Ombudsmanu, jer postoji očevidan zastoj u radu te institucije.

Predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević tada je Pobjedi rekao da će to pitanje riješiti do početka novembra i priznao da postoji zastoj.

Pred kraj mandata, prethodni Savjet RTCG izabrao je zaposlenu u toj kući, scenografkinju Danijelu Popović da bude Ombudsman, ali je Marijana Camović-Veličković na sjednici u julu, problematizovala njen izbor i predložila da se pokrene postupak novog izbora.

Camović-Veličković je tada rekla da je pregledajući dokumentaciju zapazila brojne nepravilnosti, te da naročito „bode oči“ to što je odluka o imenovanju Popović za Ombudsmana RTCG, zavedena 8, a donešena 9. juna.

– Ta činjenica po mom mišljenju čini nevažećim vaš izbor – kazala je tada Camović-Veličković.

Savjet se još nije obratio javnosti po ovom pitanju.

Slučajevi Vojičića, Šuković i Tomašević zabrinjavaju

Ranko Vujović osvrnuo se i na diskriminatorski odnos prema dugogodišnjem novinaru i nekadašnjem generalnom diretoru RTCG Branku Vojičiću koji je dobio otkaz samo godinu dana pred odlazak u penziju, a o čemu je Pobjeda pisala krajem prošlog mjeseca.

Vujović kaže da ga zabrinjava rad Savjeta ove medijske kuće.

– Tu sjedi predsjednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović-Veličković čije se tijelo, pa ni ona kao član Savjeta, nijednom nijesu oglasili na očiglednu diskriminaciju i nezakonit otkaz bivšem direktoru RTCG Branku Vojičiću – kazao je Vujović.

Smatra da je skandalozno i to što Camović-Veličković koja je predsjednica Sindikata medija (koji je član regionalne mreže za zaštitu novinara“ Safe journalist“) nije zaštitila novinarku Tanju Šuković i njenog kolegu kamermana Dragana Tomaševića koji su napadnuti ispred Cetinjskog manastira, dok su bili na radnom zadatku.

– Umjesto zaštite, Camović-Veličković traži njihovu disciplinsku odgovornost. Ovo su činjenice koje prilično kompromituju rad Savjeta RTCG, tako da ne čudi ni odluka koju su nedavno donijeli o napuštanju Medijskog savjeta za samoregulaciju. Očigledno je da više ne dijelimo iste vrijednosti – zaključio je Vujović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije