Connect with us

Društvo

SA SJEDNICE VLADE: Proširene nadležnosti inspekcije radi boljeg poštovanja zdravstvenih mjera

Published

on

Vlade Crne Gore je, na sedmoj sjednici održanoj 21. januara 2021. godine kojom je predsjedavao premijer Zdravko Krivokapić, utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Razlozi za donošenje ovog zakona su, kako je saopšteno, dopuna mjera i obezbjeđivanje efikasnijeg poštovanja propisanih mjera, radi sprječavanja unošenja zaraznih bolesti u zemlju, suzbijanja i sprječavanja prenošenja u druge zemlje, kao i zaštita stanovništva od prenošenja zaraznih bolesti.

U tom cilju, propisano je i ovlašćenje i dužnost nadležnog inspektora da u postupku inspekcijskog nadzora, zabrani vršenje djelatnosti (proizvodne, uslužne, kao i priređivanje igara na sreću), kada utvrdi nepoštovanje mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolest, u trajanju od pet do 30 dana, u skladu sa težinom prekršaja, odnosno štetnim poljedicama protivpravnog ponašanja subjekta nadzora.

“Novim zakonskim rješenjima propisana je obaveza poslodavaca u djelatnostima koje se obavljaju u objektima pod sanitarnim nadzorom, kao i u objektima koji obavljaju djelatnost u poslovanju hranom, da svojim zaposlenim obezbijede odgovarajuću obuku, koju sprovodi Institut za javno zdravlje Crne Gore, u skladu sa odgovarajućim programom koji propisuje Ministarstvo zdravlja. Regulisano je i da obavezne zdravstvene preglede kategorija stanovništva, kliconoša i zaposlenih lica u objektima koji podliježu sanitarnom nadzoru mogu vršiti samo zdravstvene ustanove čiji osnivač je država”, saopšteno je nakon sjednice Vlade

Donijeta je Nacionalna Strategija za imunizaciju protiv SARS – CoV-2 (COVID-19). Kako je navedeno, Strategija ima za cilj da upravlja nacionalnim odgovorom Crne Gore za uvođenje COVID-19 vakcine, a zasnovana je na različitim strateškim dokumentima SZO-a i drugih javno zdravstvenih autoriteta koji su bili dostupni u vrijeme njene izrade.

U diskusiji je istaknuto da pravovremena priprema, kako administrativna tako i organizaciona, za upotrebu vakcina protiv SARS-CoV-2 predstavlja ključni elemenat „izlazne strategije“ u borbi sa COVID-19 koji će uz dalje doslijedno sprovođenje opštih nefarmakoloških mjera prevencije i suzbijanja infekcije omogućiti „povratak u normalu“ i funkcionisanje svih elemenata društva na način koji je postojao prije pandemije. Ovaj dokument se upravo bavi time – postavljanjem osnove, te dizajniranjem strategije za distribuciju, primjenu i praćenje upotrebe vakcine(a) protiv COVID-19 osiguravajući da sama strategija i svi sa njom povezani dokumenti budu uvezani te usklađeni sa ostalim nacionalnim elementima odgovora na COVID-19, a primjena u potpunosti integrisana u nacionalne mehanizme upravljanja pandemijom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije