Connect with us

Društvo

SAMOPOVREĐIVANJE: LGBT aktivisti riješili slučaj, a ne policija

Published

on

Podgorica, (MINA) – Aktivisti LGBT Forum Progresa riješili su slučaj samopovređivanja štićenika Skloništa za LGBTIQ osobe, V.A, a ne policija, saopšteno je iz te nevladine organizacije.

Iz policije su ranije danas kazali da su podnijeli krivičnu prijavu protiv V.A. zbog sumnje da je lažno prijavio da su ga prošle sedmice, u Podgorici, povrijedila i opljačkala dva nepoznata muškarca.

Iz LGBT Forum Progresa su ocijenili navode Uprave policije, kojima je konstatovano da je taj slučaj rasvijetlila policija, kao netačne.

“Ovo nije zasnovano na onome što se stvarno desilo, jer su naši aktivisti riješili cjelokupan slučaj, tako što su sa svim činjenicama, dokazima i indikacijama upoznali policiju, te u konačnom doveli do toga da V.A. samostalno prizna da je cjelokupni napad bio insceniran”, navodi se u saopštenju.

Iz LGBT Forum Progresa su zatražili od Uprave policije da dopuni i koriguje originalno saopštenje.

“Kako bi sve činjenice koje smo gore naveli bile tačno reflektovane i sa njima upoznata cjelokupna javnost, jer ovako parcijalne i obmanjujuće informacije narušavaju ugled i Uprave policije i LGBT Forum Progresa”, dodaje se u saopštenju.

Oni su pozvali Upravu policije da što hitnije dopuni saopštenje i javno se izvini, “kako bi izbjegli eventualno dalje pokretanje postupka protiv njih i potraživanje odštete za nanijetu povredu ugleda naše organizacije i cjelokupne LGBTIQ zajednice”.

“U narednim danima ćemo sve naše domaće i međunarodne partnere, koji su iskazali veliku brigu i saosjećanje povodom ovog slučaja, upoznati sa svim činjenicama i novonastalim okolnostima”, zaključuje se u saopštenju.

Iz LGBT Forum Progresa su rekli da su V.A, nakon saznanja da je V.A. navodno napadnut u noći 3. marta, odmah pružili podršku na terenu, odnosno u urgentnom centru i Centru bezbjednosti Podgorica.

U tom trenutku, kako se dodaje, nijesu postojale nikakve indicije da se radi o samopovrjeđivanju.

Iz LGBT Forum Progresa su kazali da su duboko šokirani saznanjem da je takav vid ponašanja pojedinca moguć, jer se ništa slično nije desilo u skoro deceniji njihove prakse u pružanju podrške žrtvama nasilja.

“Sa velikom tugom konstatujemo da je ova osoba morala biti upućena na dalje stručno liječenje u specijalizovanoj ustanovi, usljed težine i obima problema sa kojima se suočava”, naveli su iz te NVO.

Oni su kazali da su, tokom cijelog trajanja procesa, njihov tim i Uprava policije konstantno dovođeni u zabludu i navođeni da vjeruju da se zaista radi o napadu na pojedinca koji je i ranije bio žrtva nasilja.

“Nažalost, činjenice koje su ustanovljene tokom istrage su ukazale na to da je V.A., zbog nama za sada nepoznatih razloga, sam sebi nanio povrede. Zbog svega ovoga, u daljem postupku će nadležne institucije da urade svoj posao i ovu osobu adekvatno procesuiraju u skladu sa zakonom”, kazali su iz Foruma.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije