Connect with us

Društvo

SAVJET ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: Objaviće se dokumentacija o auto-putu, o dodjeli stanova i kredita funkcionerima

Published

on

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou uskoro će početi sa objavljivanjem dokumentacije za auto-put, nastaviti da objavljuje dokumentaciju o dodjeli stanova i kredita javnim funkcionerima, ali i organizovati pres konferenciju na temu prodaje državne imovine u prethodnom periodu, saopšteno je nakon pete sjednice Savjeta.

“Na današnjoj sjednici usvojen je Predlog Polugodišnjeg izvještaja koji će biti dostavljen Vladi Crne Gore na usvajanje. U izvještaju se navodi da je Savjet zaprimio 40 prijava koje su dostavili građani ili nadležni državni organi, a Stručnom tijelu su se direktno obratila tri zviždača koji imaju detaljnije informacije o predmetima u nadležnosti Savjeta, kao i više drugih lica. S tim u vezi Stručni tim Savjeta je uzeo u rad i dodatne slučajeve”, saošteno je iz Savjeta.

Navodi se da je, do danas, Savjet podnio 355 zahtjeva za dostavljanje informacija, na koje je dobijeno 286 odgovora od strane državnih organa, odnosno na 69 zahtjeva nije odgovoreno.

“Takođe, usvojen je Izvještaj o podnijetim preporukama državnim organima. Naime, Savjet je uputio preporuku o obustavi isplate iz budžetske rezerve, preporuku za izmjene Odluke o dodjeli stanova i kredita javnim funkcionerima, kao i preporuku za uvezivanje baza podataka organa državne uprave”, kazali su iz Savjeta.

Podsjećaju da je Stručni tim Savjeta održao dvije press konferencije za medije u kojima je javnost upoznata sa zloupotrebama državne imovine, a u vezi sa dodjelom stanova i kredita funkcionerima.

Takođe, iz Savjeta su saopštili da su im iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja date informacije o preduzetim aktivnostima i planovima vezanim za transparentnost budžetske potrošnje. U vezi sa tim, Savjet je donio zaključak da preporuči Vladi Crne Gore da zaduži Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da pripremi analizu ograničenja za uspostavljanje pretražive internet baze podataka budžetskih rashoda.

“Sjednici su osim predsjedavajućeg potpredsjednika Vlade, prisustvovali članovi Savjeta Stevo Muk, prof. dr Milan Popović, dr Janko Odović (zamjenik ministra Milojka Spajića), kao i rukovodilac Stručnog tima Savjeta Vanja Ćalović-Marković i sekretar Savjeta Ana Rašović”, dodaje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije