Connect with us

Društvo

SAVJET ZA GRAĐANSKU KONTROLU POLICIJE: Brđanin privremeno da udalji iz službe policajca koji je prekoračio ovlašćenja

Published

on

Savjet za građansku kontrolu rada policije pozvao je direktora Uprave policije da do okončanja daljih postupaka privremeno sa posla udalji službenika, koji je, kako procjenjuju, prekoračio ovlašćanje prilikom intervencije na Cetinju.

Iz Savjeta su saopštili da su se na osnovu obraćanja više desetina građana Cetinja, upoznali se sa snimkom policijske intervencije u ugostiteljskom objektu “La Martina” na Cetinju.

-Savjet je formirao poseban predmet i od Uprave policije zatražio detaljniju informaciju o postupanju u navedenom ugostiteljskom objektu dana 28. jula 2021. godine.

Na osnovu ovlašćenja Savjeta i u ime Savjeta sa građaninom gospodinom Ivanom Roganovićem odmah je u kontakt stupila Aida Petrović, članica Savjeta koja je i zadužena ovim predmetom.

Građanin gospodin Roganović je zatražio da se u postupku građanskog nadzora, i oglašavanjima tim povodom, navede njegov puni identitet- navodi se u saopštenju.

Građanin Ivan Roganović je, kako su kazali, detaljno opisao postupanje policijskih službenika i građanskoj kontroli policije istakao da su od juna mjeseca do sada u njegovom ugostiteljskom objektu tri puta sprovedene racije.

-Građanin Roganović tvrdi da je politička pozadina policijskim intervencija u njegovom ugostiteljskom objektu.Naglasio je, u razgovoru sa Savjetom, da su i ranije policijski službenici neprofesionalno postupali zbog čega je podnio pritužbu nakon druge racije. Savjet je razmotrio raspoloživu dostupnu dokumentaciju i upoznao se da je medicinska dokumentacija blagovremeno predata nadležnom državnom tužilaštvu. Građanin je Savjetu dostavio i video snimak događaja od 28. jula 2021. godine- navodi se u saopštenju.

Savjet je, kako su kazali, upoznat da su se policijski službenici raspitivali kod osoblja ugostiteljskog objekta da li instaliran i da li je u funkciji video nadzor.

-Osoblje je odgovorilo da im nijesu poznate te informacije. Prema navodima građanina g. Roganovića čim su sami primijetili da je prostor pokriven sigurnosnim kamerama obustavili su dalje postupanje i otišli sa lica mjesta.Građanin je odmah nakon odlaska policije iz njegovog ugostiteljskog objekta otišao u Stanicu policije na Cetinju kako bi podnio prigovor na postupanje policije- kazali su oni.

Iz Savjeta su podsjetili da su policijski službenici obavezni da zaprime svaku pritužbu građana na postupanje policijskih službenika bez obzira iz koje organizacione jedinice dolaze službenici na koje se prigovor odnosi.

-Podrazumijeva se i poželjno je, kao što je u konkretnom slučaju građanin g. Roganović i učinio, da se primjedbe zbog neprofesionalnog postupanja policije sa odgovarajućim dokazima podnose najbližoj stanici policije. Nije prihvatljivo da se građani upućuju na neku drugu organizacionu jedinicu ili drugu sredinu. Pritužba građanina Roganovića je zaprimljena tek kada je pokazao video zapis. Prije toga je bio upućen da pritužbu podnese u CB Podgorica. avjet je pažljivo pregledao snimak i analizirao postupanje svakog od policijskih službenika- podsjećaju oni.

Na osnovu raspoložive dokumentacije Savjet je, kako kažu, utvrdio da je u konkretnoj intervenciji došlo do očigledne prekomjerene upotrebe sile od strane policijskog službenika koji se nalazi iza leđa odnosno s desne strane građanina Roganovića.

-Njegovo neprofesionalno postupanje se registruje od 10 sekunde sve do 19 sekunde trajanja video zapisa. U daljem neprofesionanom postupanju policijskog službenika je zastavio njegov kolega što je takođe očigledno na snimku. Savjet poziva direktora Uprave policije da do okončanja daljih postupaka privremeno udalji iz službe policijskog službenika koji je očigledno prekoračio policijska ovlašćenja- navodi se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije