Connect with us

Društvo

SDP I BS: Vlada da reaguje na religijsko djelovanje u pljevaljskoj školi

Published

on

Socijaldemokratska partija (SDP) i Bošnjačka stranka (BS) pozvale su Vladu Crne Gore i ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesnu Bratić da se izjasne povodom podjele poklon paketića đacima pljevaljske osnovne škole u čast vjerskog praznika Svetog Save.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković smatra da je riječ o nečuvenom kršenju Zakona o obrazovanju, koji eksplicitno propisuje da u školama “nije dozvoljeno religijsko djelovanje, osim ako se ne radi o ustanovama koje su licencirane kao vjerske škole“.

„Pozivamo sve nadležne inspekcije da hitno reaguju i pokrenu odgovarajuće procedure prema rukovodiocima škole koji su dopustili ovo sramno ponašanje, braneći se umjesto poštovanjem zakona, time – što će im ko reći u gradu”, rekla je Vuksanović Stanković.

Pozvala je članove Vlade da hitno reaguju „i saopšte građanima da li je politika nove vlasti razvrstavanje učenika i građana prema vjerskom i nacionalnom opredjeljenju i da li će poslije tivatskog slučaja zažmuriti i na pljevaljski“.

Pozvala je i Agenciju za zaštitu tajnosti podataka da utvrdi da li su rukovodstva škola dala na uvid imena, prezimena i vjersku pripadnost neovlašćenim licima, a nadležno tužilaštvo da provjeri da li u tom slučaju ima elemenata za postupanje koje se vrši po službenoj dužnosti.

I u Bošnjačkoj stranci smatraju da je podjela poklon paketića za đake prvake u Pljevljima “klasičan primjer” religijskog djelovanja u školama. U toj partiji smatraju da je na taj način grubo zloupotrijebljena škola, kao obrazovna institucija.

Iz BS-a su rekli da je svima jasno da su Pljevlja multietnička sredina i da je takav potez direktno kršenje Ustava i Zakona o obrazovanju.ora građanska i sekularna država.

„Da li će aktuelna vladajuća struktura dozvoliti da se naruši taj koncept, ostaje na njima da odluče. Ipak, vjerujemo da će građani prepoznati da ovakav način djelovanja vodi u podjele i vraća nas u devedesete godine“, kazali su iz BS-a.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije