Connect with us

Crna Hronika

SDT: Pokrenut izviđaj povodom zaduženja od 750 miliona

Published

on

Zgrada SDT-a - Foto: RTCG

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenulo je izviđaj zbog zaduženja od 750 miliona eura, potvrđeno je Pobjedi iz te institucije.

NVO Montenegro International tražila je od SDT-a da pokrene istražni postupak protiv ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, povodom informacije o emisiji obveznica i zaduženju države u visini od 750 miliona eura.

Ta NVO je tražila od specijalnog državnog tužioca da u skladu sa nadležnostima ispita na osnovu kojeg zakona se nova Vlada zadužila 750 miliona eura, preko koje banke i brokera je odrađena ta emisija, s obzirom na činjenicu da je i sam ministar u tom poslu, kako se navodi u njegovoj biografiji, kao i da li je Spajić imao aranžmane u vezi te emisije i prije imenovanja.

“Ako će ovo zaduženje građani Crne Gore platiti 21 milion eura (0,4 odsto x 750 miliona x 7 godina) više u odnosu na iznos po kome se bivša vlada zaduživala, pred specijalnim državnim tužiocem je zadatak da utvrdi da li tih 21 milion eura imaju veze sa iznosom mita koji je navodno nuđen potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, što je bio dužan da prijavi nadležnim organima kako bi izbjegao sopstvenu krivičnu odgovornost”, naveli su iz te NVO.

Mediji su objavili da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja dostavilo Agenciji za sprečavanje korupcije izjašnjenje i prateću dokumentaciju o zaduženju Crne Gore za 750 miliona eura emisijom državnih obveznica.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije