Connect with us

Crna Hronika

SDT OBJAVIO TRANSKRIPT RAZGOVORA I TVRDI: Krapović, Bogdanović i Bečić pokušali politički da utiču na tužioca Savovića

Published

on

Specijalno tužilaštvo tvrdi da su visoki funkcioneri Demokrata Aleksa BečićBoris Bogdanović i Dragan Krapović pokušali politički da utiču na specijalnog državnog tužioca Živka Savkovića. 

U prilog tome SDT je, kako je prenio CdM, je objavilo transkript razgovora vođen između Bogdanovića i Krapovića, Krapovića i Bečića.

“Specijalno državno tužilaštvo od svog osnivanja do danas profesionalno i zakonito obavlja poslove iz svoje nadležnosti te u tom cilju ima odlične rezultate u borbi protiv korupcije na visokom nivou i borbi protiv organizovanog kriminala. Ovakav zaključak najbolje potvrđuju i podaci o broju pokrenutih krivičnih postupaka, optužnica, presuda kojima je oduzeta stečena imovinska korist od izvršilaca krivičnih djela koja se izražava u desetinama miliona eura”, saopšteno je iz SDT-a.

No i pored toga, kako tvrde, Specijalno državno tužilaštvo se našlo u situaciji kada se od pojedinaca koji su politički angažovani konstantno napada i izloženo je pritisku kako bi se u pogledu nadležnosti Specijalnog tužilaštva odluke donosile ne u tužilaštvu nego u političkim partijama, odnosno kako bi se kroz institucionalni okvir, donošenjem Zakona o Tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju i Zakona o Državnom tužilaštvu, ostvario politički uticaj koji je neprimjeren po svim prihvaćenim evropskim standardima.

“Takođe, želimo da ukažemo i da je taj uticaj jednim dijelom i ostvaren prema pojedincima u Specijalnom državnom tužilaštvu, pa radi razjašnjenja eventualnih nedoumica koje bi javnost mogla da ima, a u vezi javnog obraćanja više lica, uključujući i specijalnog tužioca Ž.S., u vezi postupanja Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja, a kako cijenimo da je radi objektivnog informisanja javnosti, jer je prevashodan interes javnosti da ima objektivna saznanja, prezentujemo dio materijala dobijenog po naredbama sudije za istragu Višeg suda u Podgorici MTN.br.18/17 o sprovođenju mjera tajnog nadzora prema više lica zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili ili vrše krivična djela stvaranje kriminalne organizacije (čl.401a KZ CG), zloupotreba službenog položaja (čl.416 KZ CG), iznuda (čl.250 KZ CG), nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija (čl.403 KZ CG)”, ističu u SDT-u.

U razgovoru od 19.09.2017.godine, koji je vođen između B.B. i D.K., B.B. poziva D.K. koji je u to vrijeme bio predsjednik Opštine Budva, te istog pita

D.K.: Molim …

B.B.: Vidi,jedno pitanje …

D.K.: E…

B.B.: Sin onog specijalnog državnog tužioca S. …

D.K.: E…

B.B.: M., onaj ekonomista i tako dalje …

D.K.: E…

B.B.: Ide na neko takmičenje u Rusiji i treba mu 400e za, za karte, mi smo mu obezbijedili 200e, mozeš Ii mu ti što obezbijediti, dobro bi bilo da držimo te relacije, jer imamo dosta informacija i tako …

D.K.: Daćemo mu brate iz džepa brate, što ne znam, što. bolje tako, najbolje tako …

B.B.: E kako?

D.K.: A?

B.B.: Šta nisam ,nisam te čuo?

D.K.: dacemo mu iz džepa brate.

B.B.: Aha,aha …

D.K.: Znam, neko, iii ako oćeš ne znam,neka sponzoriše opština, sad ne znam kolko je to pametno, ovi će u lude…

B.B.: Da,da…

D.K.: Stari …

B.B.: Da,da…e pa ne znam, on se obratio svima, ovaj, svim institucijama i tako dalje, on je reko samo, mi smo mu dali 200e, odobrili on je reko necu da uzmem dok ne prikupim ostatak ,jer ako ne budem prikupio neću da uzimam novac…

D.K.: Pa neka mi pošalje onda zahtjev, odobriću mu ja to i to je to.

B.B.: E pa dobro …. znaci 200e samo, pošto smo mi 200e odredili i tako da je to to …

D.K.: Dobro,dobro, neka mi pošalje zahtjev.

 

Sam po sebi ovaj razgovor je više nego jasan, jer B.B. sadašnji poslanik Skupštine Crne Gore sasvim jasno kaže da bi bilo dobro da se specijalnom tužiocu S., odnosno njegovom sinu M., plati taj novac kako bi se održale relacije sa specijalnim tužiocem jer daje dosta informacija.

 

Jedini razuman zaključak je da specijalni tužilac S. daje informacije do kojih je došao kroz obavljanje svoje službene dužnosti, što ne smije da čini, jer mu je to zakonom zabranjeno. Iz ovog razgovora jasno i proizilazi da se sadašnji poslanici B. i K. dogovaraju da se davanje novca prikrije kroz sponzorstvo ili donaciju, te da se ne daje iz džepa, odnosno da je polovina traženog novca već obezbijeđena. Veoma jasno da ova dva sadašnja poslanika nastoje da vrše politički uticaj na specijalnog tužioca pa su i spremni da taj uticaj pojačaju i davanjem novca specijalnom tužiocu. Upravo iz ovog razgovora proizilazi da poslanik B. sam sebe demantuje kada je u svom obraćanju za medije od 11.02.2021.godine kaže da je tek od policije tog dana saznao da je M.S. sin specijalnog tužioca Ž.S.

 

Da je ovakav zaključak ispravan potvrđuje se iz razgovora koji su B. i K. vodili 22.09.2017.godine, te javnosti prezentujemo samo jedan dio razgovora koji se odnosi na ovu stvar:

 

B.B.: Aj, pa zamisli ti to, upalu veliš ušnog nerva …E zvao sam te zbog onoga M.S., M…

D.K.: E…

B.B.: Nisam te, nisu mu uplaćivali ništa …

D.K.: B. ja sam odobrio rešenje, pa onda uplata, znači biće mu do,do do ove sad nedelje će mu bit sigurno …

B.B.: E znaš što je …

D.K.: E…

B.B.: Jer on 26 mora da kupi kartu …

D.K.: Evo ja ću da, da kažem onda u ponedeljak 25 da se to završi,

B.B.: E molim te

D.K.: Oću.

B.B.: Pošto mora da kupi kartu i tako … a dobili smo neke značajne informacije …

D.K.: B. slobodno neka, znači sve mu je odobreno,

rešenje potpisano, sve, neka kupi kartu, to mu stiže sigurno, znači ako može neka kupi danas, znači to nije uopšte pitanje …

B.B.: E…e važi, odlično, odlično …

D.K.: Slobodno mu tako kaži, nije pitanje, sve je odobreno samo mora proć trezorsku proceduru i to.

 

Upravo ovaj razgovor potvrđuje da se prema specijalnom tužiocu Ž.S. ostvaruje politički uticaj, a sve kako i sam B.B. navodi da su dobijali i da dobijaju neke značajne informacije od ovog tužioca. Jedine značajne informacije koje od specijalnog tužioca mogu da dobiju su te protiv koga se vodi izviđajni postupak i protiv koga će biti pokrenut krivični postupak jer drugih informacija specijalni tužilac ne može da ima, pa upravo ovdje treba tražiti i motive koji su podstakli ova lica da utiču na rad specijalnog tužioca S. Očigledno da se ovdje radi o nezakonitom uticaju i uplivu pojedinih politički aktivnih lica na djelovanje i rad specijalnog tužioca.

 

Vezano za politički angažman i djelovanje D.K. i B.B., ističem da SDT nikada nije vodilo, niti će voditi postupak zbog bilo koje političke aktivnosti nekog lica, pa i ova dva poslanika. Specijalno državno tužilaštvo ispituje i otkriva izvršioce krivičnih djela, a u vrijeme preduzimanja mjera tajnog nadzora po naredbama sudije za istragu Višeg suda u Podgorici MTN.br.18/17 u periodu od juna 2017.godine iste su preduzimane zbog postojanja osnova sumnje da više lica vrše krivična djela kako je to i navedeno. Prevashodan je interes javnosti da bude objektivno informisana u vezi sa konkretnim događajima, s obzirom da se kroz javne i medijske istupe pojedinaca javnosti predstavlja pogrešna slika da je navodno Specijalno državno tužilaštvo postupalo nezakonito i da su prema određenim licima nezakonito sprovođene mjere tajnog nadzora, odnosno da su praćeni, što apsolutno nije istina. Kao što je i navedeno mjere tajnog nadzora su odobrene u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku od strane suda, pod uslovima koje predviđa zakon, a pri činjenici da postoji osnov sumnje da su određena lica izvršila krivično djelo iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva.

 

Za ukazati je da nikakav pritisak na poslanike ovo tužilaštvo ne sprovodi, ali se ovdje postavljaju motivi postupanja sadašnjih poslanika B. i K. i drugih lica, pa u tom dijelu prezentujemo javnosti i dio razgovora između D.K. i A.B., od 22.09.2017.godine, a koji se u jednom dijelu odvijao na sledeći način:

 

A.B.: Alo…

D.K.: Znaš Ii ih?

A.B.: Ja mislim da znam, ja ne znam bliže te, ali sam posla sesti tamo tati da pokaže ,pa neka vidi on, mislim da znam to su oni rođaci, znam ja Đura i Branka, ali ih nisam vidio odavno…

D.K.: E, to im je izdato sad 11-og…

A.B.: Da,da…reko sam, ovo mora da im je neki investitor iii neka kombinacija…

D.K.: Pa neka su još dvojica snjima na zahtjev, evo pogledaj tamo ima njih troica i neki B.2…

A.B.:A vidio sam vidio sam neki, neki iz Loznice…

D.K.: Iz Loznice…e,vjerovatno su im to investitori,kolko sam pogledo one rešenje .

A.B.: Da,da .

D.K.: Sve je ok, objavljeno je sve na sajtu, formalno je sve u redu, komunalije su sve plaćene…

A.B.: Da,da, ja sam mislio da je to ona druga varijanta ,da je ona što smo pominjali (..)…

D.K.: Nije,nije,nije, to je pored, nije onaj, onaj ga nece prolazit …

A.B.: Da,da,da … e pa odlično, znaš što sam htio da te pitam još …

D.K.: E…

A.B.: Ima Ii đe, ima Ii đe u Bečiće, prva linije onđe uz more, da postoji neđe 20 do 30 hiljada metara kvadratnih za gradnju iznova velikog hotela?

D.K.: Ima 10 hiljada …

A.B.: A sad ja ne znam čije ono, ja ne znam čije one onđe pored Naftagasa …

D.K.: Imam deset one što, što je, pa tu ti je, tu su ti ovi

Kapitalelsejd, ali ima ovo od Gugija što smo mi uzeli. ..

A.B.: A đe, to je …

D.K.: 12 hiljada (…) odma blizu onamo pored svetog (…)

A.B.: A to ,to je onaj parking svetog (…) da,da …

D.K.: E…

A.B.: Kolko je tu, 10 jel?

D.K.: Pa jedno 10,12 hiljada hotel ucrtan, proekat, sve …

A.B.: Da,da,a dobro poslaću..

 

Ovaj razgovor takođe je veoma jasan, te se očigledno radi o dogovaranju da se velika površina zemljišta, vlasništvo Opštine Budva, mimo zakonskih procedura, javnih oglasa, tendera, preda drugom licu a u skladu sa dogovorima koji bi se završavali u četiri oka. Očigledno sve u interesu pojedinaca ili grupa, a ne u opštem interesu građana. U daljem razgovor teče:

 

D.K.: Pa dobro, ođe ima baš vrhunsko i mjesto i sve …

A.B.: Da,da …

D.K.: Znači, sve mu je ful. ..

A.B.: Da,da … što onaj potez je sad parking one ispred svetog (…)

D.K.: Tako je, tako je …

A.B.: E…

D.K.: Prilaz direktno sa puta i direktno na plažu ti je hotel, ..

A.B.: Na plažu, da,da … važi, .važi ..

D.K.: Ne može bolje od toga.

A.B.: Dobro ništa ja ću…

D.K.: Mogo bi odma da dobije hotelsku plažu, mogo bi da dobije da mu se rasčiste privremeni objekti ispred njega, tamo je lijepo ono oko svetog Tome …

A.B.: Tako je, tako je …ništa prenijeću im ja, pa neka razmisle …

D.K.: Ako je volja neka ssedne da popričamo i da vidimo što kako …

A.B.: E važi …

D.K.: Nama bi to veliki plus bio da to razumiješ odma

volarizujemo …

A.B.: Kako ne, to bi, to bi bilo sjajno.

D.K.: To je procijenjeno na ,na,na milijon i četrsto, vještaci procijenili …

A.B.: Da,da…

D.K.: Mislim to vrijedi svaku paru …

A.B.: Da, (…….. ) eto tako, važi. ..

D.K.: Tako pedsjedniče …

A.B. : Čujamo se mi …

 

Predmetni razgovor se odvija u isto vrijeme kada su se odvijali i razgovori, a vezano za specijalnog tužioca Ž.S., pa je dovođenjem u vezu istih jasno koje informacije i iz kojih razloga treba obezbijediti i zašto treba specijalnog tužioca držati u dobrim relacijama jer prenosi informacije koje su određenim licima od značaja.

CdM

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije