Connect with us

Društvo

ŠEHOVIĆ: Zakazana sjednica Odbora za prosvjetu o FCJK

Published

on

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport dr Damir Šehović, zakazao je za četvrtak (18. mart 2021. godine) u 12 sati sjednicu Odbora, sa jednom tačkom dnevnog reda: Informacija o statusu Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCKJ) u kontekstu primjene instituta privremenog finansiranja. Na sjednicu će biti pozvani ministar finansija i socijalnog staranja mr Milojko Spajić, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta dr Vesna Bratić, kao i dekan Fakulteta dr Adnan Čirgić.

„Imajući u vidu važnost uloge koju FCJK ima u proučavanju i afirmaciji crnogorskog jezika i književnosti u Crnoj Gori, kao i aktuelnost i osjetljivost ovog pitanja koje posljednjih dana s pravom zaokuplja pažnju medija, ali i cjelokupne domaće pa čak i međunarodne javnosti, cijenim da je sazivanje posebne sjednice nadležnog skupštinskog odbora, kojoj bi pored dekana prisustvovali i ministri u čijoj je direktnoj nadležnosti pomenuto pitanje, dobar način da dobijemo sve neophodne informacije i dođemo do efikasnog rješenja za prevazilaženje teške situacije u kojoj se Fakultet nalazi. Nesporno je da je ministarstvo finansija i socijalnog staranja dužno da svim potrošačkim jedinicama, pa samim tim i FCJK, do donošenja budžeta odobrava sredstva do iznosa 1/12 stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini, tako da sam siguran da će nam sjednica Odbora pomoći da dobijemo odgovor na pitanje šta je razlog zbog kojeg nadležno ministarstvo, po riječima dekana Čirgića, nije uplaćivala pripadajuća sredstva, odnosno postupala po članu 37 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti“, saopštio je Šehović.

Dekan Fakulteta Adnan Čirgić se nedavno obratio zvaničnim dopisom predsjedniku Odbora u kojem je istakao da FCJK kao javna visokoškolska i naučno-istraživačka ustanova od 24. decembra 2020. godine nije dobila pripadajući iznos sredstava za finansiranje, u skladu sa odredbama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti koje se odnose na institut privremenog finansiranja, uz istovremeno podsjećanje da su do sada zarade primili samo zaposleni koji su angažovani po ugovoru o radu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije