Connect with us

Društvo

SERGEJ SEKULOVIĆ: Zabranjivati skupove na otvorenim i zatvorenim prostorima je neustavno!(16.11.2020.)

Published

on

Član Centra za građanske slobode (CEGAS) Sergej Sekulović, kazao je da “posljednju odluku NKT-a kojom se zabranjuju svi skupovi na zatvorenim i otvorenim javnim prostorima u CEGAS-u vide kao neustavnu, jer se ovo prvo, kako ističu, može ograničiti ali ne i potpuno ukinuti, zbog čega su podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu!”

Politizacija u odlukama i stavovima državnih organa dovela je do selektivnog pristupa u poštovanju prava na javno okupljanje tokom epidemije korona virusa, zaključio je Centar za građanske slobode u izvještaju “Sloboda okupljanja između osnovnog ljudskog prava i politizacije”.

Sergej Sekulović u ime CEGAS-a preporučuje da se pravo na spontano okupljanje, izmjenom Zakona, upodobi međunarodnim standardima, kao i da se propisi lokalnih samouprava usklade sa Zakonom…

Na press konferenciji na kojoj je učestvovao Sekulović, čulo se i sljedeće “Mi smo u ovom trenutku žrtve kršenja ustavnih prava jer u ovom trenutku uz dužno poštovanje potrebe za epidemiološkim mjerama imamo kršenje prava na okupljanje”.

Pomislili ste da je ministar unutrašnjih poslova korigovao svoju današnju izjavu? Varate se. Ovo je prije tačno 41 dan (16.11.2020.) izjavio nevladin aktivista Sergej Sekulović, u momentu kada još nije znao da će postati apostol policije.

Sekulović je danas iznio potpuno suprotan stav. Sekulović je povodom poziva na javno okupljanje na društvenim mrežama, koje je zakazano za sjutra u 12 sati, ispred zgrade Skupštine Crne Gore, podsjetio da su masovna okupljanja zabranjena zbog epidemioloških mjera u cilju zaštite zdravlja stanovništva.

“Poštujem i ohrabrujem pravo na izražavanje političkog stava, ali sada nije vrijeme za masovna okupljanja, bitno je da sačuvamo zdravlje i sigurnost. Kršenje zakona treba sankcionisati, ali pozivam da se vodi računa o potpunoj zaštiti ljudskih prava. Uprava policije će djelovati preventivno, što je najbitnije, ali će, u slučaju potrebe, preduzeti neophodne mjere u cilju očuvanja stabilnog javnog reda i mira i zaštite bezbjednosti svih građana Crne Gore”, istakao je danas Sekulović.

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije