Connect with us

Društvo

ŠKOLA STARTUJE 1.SEPTEMBRA: Udžbenici đake čekaju u školi, #UčiDoma dobija zamjenu

Published

on

Distribucija knjiga počeće u utorak, razvrstavanje u samim školama pojedinačno do učenika obaveza je škola, kazali su iz resora prosvjete. Za prosvjetne radnike pripremaju i “nova tehnološka rješenja”

Isporuka besplatnih udžbenika za sve osnovce počeće u utorak, a umjesto platformi koje su u protekloj školskoj godini omogućavale učenje na daljinu – ucidoma.me i uci.me, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta priprema “nova tehnološka rješenja”.

To su “Vijestima” kazali iz resora na čijem je čelu Vesna Bratić, ne precizirajući i šta nova rješenja znače nepun mjesec pred početak školske godine.

”Zavod za udžbenike i nastavna sredstva će obezbijediti distribuciju udžbenika po školama koja će se odvijati u skladu sa dinamikom prispijeća udžbenika iz štamparija, od 10.08.2021. godine, prema utvrđenom planu”, kazali su “Vijestima”.

Dodali su i da su sa planom distribucije upoznate i škole i da je na taj način obezbijeđeno nesmetano preuzimanje udžbenika.

”Distribucija i razvrstavanje udžbenika u samim školama pojedinačno do učenika je obaveza škola i rukovodioci javnih ustanova će biti odgovorni za dalju raspodjelu”, rekli su “Vijestima”.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda prije dva dana uputio je apel resoru prosvjete da u što kraćem roku informiše javnost na koji način će se ostvarivati pravo na besplatne udžbenike za osnovce.

U dopisu Bratić, podsjetili su da je Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju propisano da pravo na besplatne udžbenike za osnovnu školu, na teret budžeta države, ima svaki učenik. Prema zakonu, bliže uslove, pravila i postupak nabavke i dodjele, kao i način korišćenja tog prava, utvrđuje organ državne uprave nadležan za poslove prosvjete, uz saglasnost Vlade.

Izmjene zakona usvojene su u junu, na predlog poslanika Demokratskog fronta, SNP-a i Građanskog pokreta URA – Slavena Radunovića, Tamare Vujović, Branke Bošnjak, Dragana Ivanovića i Miloša Konatara. Prema procjeni predlagača, na osnovu toga da je u protekloj školskoj godini u Crnoj Gori bilo 68.506 osnovaca, za primjenu zakona neophodno je izdvojiti oko četiri miliona eura.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja “Vijestima” su kazali da su sredstva za nabavku besplatnih udžbenika obezbijeđena.

”Novac je predviđen u okviru tekuće budžetske rezerve. Resorno ministarstvo, na čelu sa ministarkom Bratić, pregovara o najboljoj mogućoj cijeni za te potrebe”, rekli su iz resora na čijem je čelu Milojko Spajić.

Na pitanja redakcije da li će i nakoji način u novoj školskoj godini prvaci dobijati pristup digitalnim udžbenicima na platformi uci.me, te da li je u međuvremenu riješeno pitanje platforme ucidoma.me, iz resora Vesne Bratić nisu odgovorili konkretno, već su kazali da su osmilili nova tehnološka rješenja.

”Poučeno iskustvima od pretprošle i prošle godine, kada je usljed pandemije kovid-19 bilo neophodno realizovati nastavu putem platforme ucidoma.me, a ne znajući u ovome trenutku kakva će biti epidemiološka situacija u narednom periodu, MPNKS je osmislilo nova tehnološka rešenja, čija je izrada pri kraju, a koja će prije svega imati za cilj da olakšaju rad prosvjetnim radnicima, kao i pristup školskom gradivu učenicima”, navodi se u odgovoru “Vijestima”.

Video sadržaji #Učidoma, platforme koja je s početkom epidemije koronavirusa, kad je nastava iz učionica preseljena u domove đaka, kreirana kao podrška sistemu obrazovanja, nedostupni su već neko vrijeme, a iz resora prosvjete do danas nisu objasnili šta je razlog. Vebsajt www.ucidoma.me je aktivan, ali na pripadajućem YouTube kanalu nijedan video nije dostupan, već uz svaki stoji poruka da je korisnički nalog ukinut.

U snimanju video-materijala učestvovalo je preko 100 predavača, a sadržaji su, osim što su bili dostupni na YouTube platformi, emitovani na televiziji. Crnogorski đaci nastavu od kuće pratili su već od 23. marta 2020.

Projekat #UčiDoma rezultat je saradnje tadašnjeg resora prosvjete na čijem je čelu bio Damir Šehović i partnera, među kojima je i kompanija “Amplitudo”. Kako su ranije kazali, “Amplitudo” je resoru prosvjete predao sve naloge i, u tom smislu, ta kompanija nema odgovornost za sadržaj objavljen na #UčiDoma.

Lani je predstavljena i platforma uci.me, namijenjena učenicima prvog razreda osnovnih škola. Kroz uci.me, prvaci su dobijali pristup multimedijalnim i interaktivnim digitalnim sadržajima, koji su pratili postojeće štampane udžbenike.

Zaštitnik je, osim o načinu distribucije besplatnih udžbenika, resoru prosvjete uputio apel i da u što kraćem roku informiše javnost o početku školske godine, te da, kako su naveli, imajući u vidu cjelokupnu situaciju, posebnu pažnju posveti načinu organizacije početka školske godine.

”I s tim u vezi, blagovrememo infromiše djecu i roditelje kako bi se omogućio kvalitetan početak školske 2021/2022. godine”.

Prema Školskom kalendaru, nastava u crnogorskim školama počinje u srijedu. 1. septembra. U Službenom listu od 4. avgusta objavljena je Odluka o utvrđivanju spiska odobrenih udžbenika i nastavnih sredstava za novu školsku godinu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije