Connect with us

Društvo

SLUČAJ BATRIĆEVIĆ: Nastavak zastrašivanja koje je krenulo sa BIRN-ovom mapom ”ekstremista”

Published

on

Piše: Tijana Lopičić

Crna Gora, nakon obnove nezavisnosti 2006. godine, suočila se s hibridnim prijetnjama koje su prerasle u hibridni rat, a sve to je omogućeno nakon promjene vlasti u avgustu 2020. godine. Ta vlast, kao sljedbenici velikosrpske ideologije iliti plaćenici na projektu stvaranja “srpskog sveta”,  dovela je do ekspanzije klerofašizma, negiranja svega crnogorskog, ali i temeljnog urušavanja multinacionalnog i multikonfesionalnog društva.

I sve ovo su nesporne činjenice u koje smo se uvjerili protekle tri godine.

Kada sve to uzmemo u obzir, nije iznenađujuće ni to što je došlo do ”institucionalnog” napada na istoričara i profesora sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, Bobana Batrićevića. Paradoksalno je da se suočava sa sudskim postupkom zbog iznošenja istinitih činjenica o Crkvi Srbije u svojim kolumnama. Nažalost, svjedočimo i novom pokušaju da se oduzmu i ograniče prava na slobodu misli i izražavanja koje grantuje: Ustav Crne Gore, Konvencija o ljudskim pravima, kao i svi drugi međunarodni pravni akti i presude.

Boban Batrićević – najnovija žrtva progona velikosrpskih nacionalista i pravosudnih zaštitnika tzv. SPC

Tako je u službi hibridnog rata ovog puta red došao i na Sud za prekršaje u Podgorici. Da li će ovaj pokušaj ućutkivanja uspjeti ostaje da vidimo. Ali već sada jedno je očigledno – da se pojedinci koji se suprostavljaju monstruoznoj ideologiji odgovornoj za mnoge ratne zločine i genocide, poput dr Bobana Batrićevića, suočavaju sa pokušajem pravnog zastrašivanja kako bi ubuduće vršili autocenzuru.

Trivijalno je naglašavati da kada intelektualac suočen sa pritiskom primjenjuje autocenzuru, ugušena je objektivnost a i kritička misao.

I dok bezuspješno traže model koji će u službi velikosrpstva profunkcionisati, iskoristiću priliku da se hronološki prisjetimo da su za identičnu svrhu (zlo)upotrijebili i nekadašnju kredibilnu agenciju BIRN, te targetirali devetoro nedužnih ljudi. Neke su proglasili nacionalistima, a neki, među kojima sam i ja, za vjerske ekstremiste. Kako sam u tom periodu redovno pisala kolumne o Crkvi Srbije za dnevne novine Pobjeda, u okviru dodatka Kult, više je nego logično zašto su pokušali tako da me stigmatizuju.

Nakon  BIRN-ovog neuspjeha, sljedeći ozbiljni pokušaj je bio kriminalizacija Belvedera. Targetirali su 28 osoba koje su teretili za krivična djela kriminalno udruživanje i pozivanje na otpor u slučaju masovnih građanskih protesta 3, 4. i 5. septembra 2021. godine na Cetinju. Pravda je ipak pobijedila, te je njihov željeni ‘domino efekat’ još jednom zaustavljan.

Mapa BIRN-a koja je poslužila za targetiranje i progon crnogorskih građanskih aktivista

Kada je u pitanju naše pravosuđe, nadam se da će umjesto obračuna sa nedužnim ljudima, ubrzati sudske predmete protiv Crkve Srbije, posebno predmete vezani za slučajeve pedofilije u crnogorskim manastirima, za nabavku naoružanja, ali i formirati predmet za mnogobrojne nelegalne poslovne aktivnosti Crkve Srbije, kao giganta sive ekonomije koji je u velikoj mjeri oštetio budžet Crne Gore. Umjesto kontinuiranog pravnog klečanja Crkvi Srbije, gdje im se opraštaju i govori mržnje uz opomene, vrijeme je i da se utvrdi i ustavnost “Temeljnog ugovora”, a u skladu s tim i procesuiraju druge odgovorne osobe.

Na kraju, ovo nije napad samo na Bobana Batrićevića, već je napad na svakog pojedinca koji se suprostavlja velikosrpskoj šovinističko-genocidnoj ideologiji. Više nego ikad moramo biti ujedinjeni i pružati snažan otpor kako im ne bi dozvolili ‘domino efekat’ koji je trebalo započati sa BIRN-ovom mapom i padom nas devetoro.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije