Connect with us

Društvo

SPC: Neprihvatljiv zakon o istopolnim zajednicama

Published

on

Sinod Srpske pravoslavne crkve ocijenio je da je predlog Zakona o istopolnim zajednicima neprihvatljiv, nalazeći da se njime istopolne zajednice izjednačavaju sa brakom i porodicom. Dok ekspert za ljudska prava i jednakost Goran Miletić kaže da je u pitanju nerazumijevanje sadržaja zakona od strane SPC i da njen stav, u formalnom smislu, ne treba da utiče na njegovo usvajanje, vjerski analitičar Draško Đenović kaže da je SPC dovoljno uticajna da sve stopira, kao i da ima motiv da to uradi.

Sinod Srpske pravoslavne crkve saopštio je juče da je predlog zakona o istopolnim zajednicima neprihvatljiv za Srpsku pravoslavnu crkvu “jer je ogromna većina predloženih odredbi u suprotnosti sa Jevanđeljem Hristovim i sveukupnim iskustvom i praksom Crkve”.

“Nedopustivo je izjednačavati istopolne zajednice sa brakom i porodicom”, navedeno je u saopštenju.

Sinod je izrazio saglasnost da postoji potreba za ostvarenjem određenih ličnih, imovinskih i drugih prava onih koje tretira navedeni nacrt zakona, ali da postoji “mogućnost da se ona u pravnom poretku Srbije ostvaruju u potpunosti administrativnim putem, bez zadiranja u bračno i porodično zakonodavstvo”.

Programski direktor za Evropu u organizaciji Civil rajt difenders Goran Miletić, koji je član radne grupe za izradu Zakona o istopolnim zajednicama, kaže za Nova.rs da je stav Sinida SPC pogrešan u dijelu u kom ističe da je u pitanju brak.

“Ovim zakonom se ne reguliše brak, tako da se brak nigdje i ne pominje, kao ni usvajanje djece”, ističe Miletić.

Pozdravlja razumijevanje Sinoda SPC da treba da se regulišu određena prava u istopolnoj zajednici, ali ističe kako u SPC ne razumiju da te stvari ne mogu da se regulišu po nečijem nahođenju, već u skladu sa pravnim sistemom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije