Povežite se sa nama

Društvo

SPCG: Omogućiti veće učešće nastavnika u organima odlučivanja

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Sindikat prosvjete Crne Gore – Gradski odbor Podgorica smatra da se predloženim izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju koje se nalaze u skupštinskoj proceduri, u pojedinim članovima daju samo polovična rješenja, te su uputili prijedloge koji će omogućiti veće učešće nastavnika u organima odlučivanja-školskim, odnosno upravnim odborima.

Predlažu da predstavnik reprezentativnog sindikata obrazovnih ustanova bude direktan član školskog, odnosno upravnog odbora ustanova, nezavisno od predstavnika koje bira nastavničko vijeće.

“Na ovaj način želimo da poboljšamo obaviještenost zaposlenih i mogućnost uticaja na odlučivanje u organima ustanova. Predlažemo takođe i izmjenu i dopunu člana 89 stav 1 tačka 10 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju koji bi glasio: ‘daje predlog školskom, odnosno upravnom odboru za izbor direktora po raspisanom konkursu. Na ovaj način nastavničkom vijeću ustanove bi se omogućilo da u sklopu svoje nadležnosti daje predlog za izbor budućeg direktora, a po raspisanom konkursu”, navodi se u saopštenju.

Izvršni odbor Gradskog odbora Sindikata prosvjete Crne Gore ističe da podržava inicijativu Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta podnesenu po ovom pitanju u februaru 2021.godine Odboru za prosvjetu, nauku, kulturu i sport kao i svim poslaničkim klubovima u Skupštini Crne Gore.

“Inicijativu smo predali kao konstruktivni prilog poboljšanju vaspitno-obrazovnog sistema i položaja prosvjetnih radnika”, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Gradskog odbora SPCG Slobodan Savović.

Kako dodaju, Gradski odbor Sindikata prosvjete Crne Gore – Podgorica, koji predstavlja 2.600 zaposlenih u prosvjeti, što je oko četvrtine ukupno zaposlenih u prosvjeti Crne Gore.

Kao odgovoran socijalni partner, na ovaj način zauzimaju stav povodom predloženih izmjena Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju Crne Gore koje se nalaze u skupštinskoj proceduri. Predložena izmjena člana 80 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju u stavovima 5, 6 i 7 su polovična rješenja, zbog čega smatraju da je njihova inicijativa i predložena rješenja garantuju veće učešće nastavnika u organima odlučivanja-školskim, odnosno upravnim odborima.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije