Connect with us

Društvo

SPORNA LUKA BAR: Damjanović smijenjen jer je bio protiv kamera ANB-a u Slobodnoj zoni!?

Published

on

Problem za Damjanovića bio je taj što su ”eksperti” u Vladi predložili da cijeli prostor Slobodne zone u Luci Bar bude pokriven video nadzorom koji bi kontrolisala Agencija za nacionalnu bezbjednost! Kako je portalu Aktuelno potvrđeno, Damjanović je bio istrajan da ne dozvoli kamerama ANB-a da kontrolišu taj prostor jer je riječ o Slobodnoj zoni gdje nadzor jedino može da ima Uprava carina

Vršilac dužnosti Uprave javnih prihoda i carina Aleksandar Damjanović prošlog mjeseca razriješen je sa te funkcije, a Vlada nije dala javnosti nikakvo precizno obrazloženje.

Damjanović je na taj način postao jedan od rijetkih vršilaca dužnosti kojem nije produžen mandat, iako je od iste Vlade i ministra finansija Milojka Spajića i drugih funkcionera vladajućih stranaka dobijao pohvale za svoj rad.

Portal AKTUELNO otkriva suštinu zbog čega je Damjanović razriješen i na njegovu funkciju imenovana kontroverzna Milena Petričevićčiji su bliski srodnici privođeni zbog utaje poreza u velikim iznosima.

Slobodna zona Bar

Prema saznanjima portala Aktuelno, glavni razlog za smjenu  Damjanović jeste kontrola nad Slobodnom zonom u Luci Bar, gdje se prema navodima dijela vlasti i dalje odvija šverc cigareta o čemu je više puta govorio predsjednik Pokret za promjene Nebojša Medojević.

Problemi su počeli tokom ljeta kada je utvrđeno da ne postoji nikakva jasna evidencija o ulasku robe pa država nema nikakav nadzor nad tim prostorom. Zbog toga se pobunila Vanja Ćalović kao šefica Stručne službe u Savjeta za borbu protiv korupcije koja je tokom ljeta obavijestila javnost da joj je nelogično da ne postoji elektronski sistem unosa podataka. Oko tog dijela par mjeseci bilo je problema, a ove sedmice je zvanično naloženo da se uspostavi elektronski unos svih podataka.

Ipak, taj elektronski sistem nije bio toliki problem, jer Damjanović kao tadašnji šef nije imao problem sa tim. Problem za Damjanovića bio je taj što su “eksperti” u Vladi predložili da cijeli prostor Slobodne zone u Luci Bar bude pokriven video nadzorom koji bi kontrolisala Agencija za nacionalnu bezbjednost! Tu se Damjanović pobunio.

Kako je portalu Aktuelno potvrđeno, Damjanović je bio istrajan da ne dozvoli kamerama ANB da kontrolišu taj prostor jer je riječ o Slobodnoj zoni gdje jedino nadzor može da ima Uprava carina. Slobodne zone pored specijalizovanih terminala, predviđene su za razvoj poslovnih, proizvodnih i trgovačkih aktivnosti koje su povezane sa uvozno-izvoznim poslovima i zahtijevaju specifične procedure carinjenja i kontrole u režimu rada Slobodne zone. 

Pritisak i sumnje

Zbog početnog odbijanja Damjanovića da se postave kamere ANB, vremenom je pritisak postao sve intenzivniji pa se već i uoči same odluke o njegovom mandatu povela priča da neće ostati na toj funkciji. Takođe, Vlada je već mjesecima odbijala predloge Damjanovića za imenovanje pomoćnika direktora zbog čega je jako glomazan spojeni dinamičan sistem vodio sam.

Postavlja se pitanje zbog čega se Damjanović protivio da ANB kontroliše taj prostor gdje se sumnja da postoji šverc, ali odgovor je jednostavan. Pored formalnih okolnosti da nigdje na svijetu takav prostor ne nadzire Tajna policija, otvorila se sumnja da bi ukoliko bi se to dozvolilo moglo da dođe do zloupotreba odnosno da dođe do šverca određenih roba ili transporta, a da onda Uprava carina nema nikakvu mogućnost da provjeri o kojim robama je riječ. Sve to postaje vrlo logično jer se već u Beogradu neko vrijeme pominju i konkretna imena koja bi “trebalo da pokrenu neke biznise preko Luke Bar” i njeno stavljanje pod potpunu kontrolu Srbije i njenih službi. O tome u nekom narednom tekstu!

Premijer izbjegao odgovor

Na temu smjene Damjanovića govorili su ministar za ekonomski razvoj Jakov Milatović koji je doživio totalni fijasko jer je u jednoj TV emisiji na više puta postavljeno pitanje nije dao konkretan odgovor. Nakon njega, Krivokapić je gostovao na RTCG. Njega je novinar u emisiji Argumenti emitovanoj 28. oktobra pitao zašto je smijenjen Damjanović i da li to ima veze sa popisom skladišta u Baru, ali Krivokapić je vješto izbjegao odgovor da li je to povezano sa Slobodnom zonom u Baru.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije