Connect with us

Društvo

SPORNI KADAR: Ivanović ponovo izabran za šefa službe zaštite NP Skadarsko jezero

Published

on

Novo rukovodstvo Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) je za šefa službe zaštite na Skadarskom jezeru ponovo postavilo Dražena Ivanovića koji je ranije dobio otkaz u ovom preduzeću i više puta osuđivan zbog nasilničkog ponašanja.

“Njemu je dodijeljen i službeni automobil Dacia Duster, koji je uskraćen službi zaštite Nacionalog parka Lovćen. Na Lovćen je s druge strane poslato vozilo iz NP Prokletije, tako da je najmlađi crnogorski NP ostao bez terenskog vozila koje je koristila služba zaštite i služba za održavanje ambijentalne higijene”, navode u saopštenju NPCG.

Predsjednica UO Marina Jočić juče je javno saopštila da je stanje u NP Prokletije loše, da im nedostaje sredstava za rad, dok im istovremeno uzima terensko vozilo i time ih ona ostavlja bez sredstava za rad.

Iz NPCG navode, da je Dražen Ivanović dobio je otkaz 10. septembra 2020. godine, uz sljedeće obrazloženje.

“Dražen Ivanović u prethodnom periodu nije obavljao poslove Šefa Službe zaštite u NP Skadarsko jezero na zadovoljavajući način, o čemu je i javnost u više navrata obavještavana, putem raznih objava na stranicama medija. Na loš rad Službe Zaštite kojom je rukovodio Dražen Ivanović je sugerisala javnost i mnoge NVO koje se bave zaštitom životne sredine. Jedan od zaključaka radne grupe koja se bavi borbom protiv krivolova je u tom periodu bio da se Služba zaštite reorganizuje, nažalost zbog sve više izraženog krivolova. U prethodnom periodu protiv imenovanog je vođeno više disciplinskih postupaka zbog počinjenih težih povreda radnih obaveza i u više navrata pokušano da se imenovanom uruči ponuda i aneks za raspoređivanje na drugo radno mjesto. Svaki naš pokušaj je završio otvaranjem bolovanja imenovanog, a na kućnoj adresi se nije moglo uručiti, jer je isti mijenjao i mjesta prebivališta, kako bi predmetni postupci išli u zastaru”

Objasnili su da su, dodaju,  nakon što je u januru počela primjena novog Zakona o radu, Ivanoviću od 10. februara pokušavali da dostave novu ponudu i aneks za raspoređivanje na drugo radno mjesto, koje odgovara njegovoj školskoj spremi.

“Od 10. februara 2020. godine nijesu mogli biti uručeni imenovanom, zbog sumnjivog višemjesečnog bolovanja koji je isti koristio, o čemu smo više puta obavještavali Ministarstvo zdravlja i komisiju. Uslovi za uručenje su se stekli 17. avgusta 2020. kada je imenovani odbio da primi predmetnu ponudu i aneks, te je u skladu sa odredbama Zakona o radu donešeno rješenje o prestanku radnog odnosa 09. 09. 2020. godine. Isti je danas odbio da primi donešeno rješenje u prostorijama NP Skadarsko jezero i nakon toga došao u zgradu Uprave JPNPCG gdje je i fizički i verbalno nasrnuo na direktora preduzeća uz prijetnje, o čemu su obaviješteni nadležni državni organi”, saopštili su tada iz Preduzeća.

Ivanović je zbog verbalnog i fizičkog napada na tadašnjeg direktora u Prekršajnom sudu kažnjen sa 550 eura, zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru.

Dražen Ivanović je i ranije odgovarao za nasilničko ponašanje, ukazuju iz NPCG, i to 2016. godine kada je osuđen uslovno na mjesec dana zatvora jer je potvrđeno da je sa vlasnikom lokala Stefan Braun pretukao Vladislava Dajkovića.

“Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore Nenad Rakočević je 29.01.2021, saopštio je da u toj radničkoj organizaciji imaju saznanja da je u Javnom preduzeću Nacionalni parkovi Crne Gore ‘u toku namjera da se na nezakonit način ili kroz nezakonit postupak ponovno zaposli, odnosno vrati na poziciju šefa Službe zaštite Nacionalnog parka ‘Skadarsko jezero’ lice koje je na potpuno zakonit način dobilo otkaz’”, ističu it Preduzeća.

Rakočević je 14.02.2021. godine najavio da će, ukoliko procedura prijema kontroverzne osobe ne bude usklađena sa zakonom ili ne bude dostavljena sva tražena dokumentacija, podnijeti krivičnu prijavu protiv direktorice Nacionalnih parkova Jelene Kljajević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije