Povežite se sa nama

Društvo

SPUCG: “Evropa sad” doprinosi boljem statusu studenata i njihovom ostanku u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

“Velika nezaposlenost mladih, dugo čekanje na posao po završetku studija i nepovoljan ambijent za poslodavce koji žele da ih zaposle, zbog visokih obaveza koje trenutno imaju za poreze i doprinose, kao i tendencija da u sve većem broju odlučuju da svoje znanje valorizuju van granica Crne Gore, problemi su koje smo prepoznali i čijem rješavanju smo nastojali da damo doprinos u proteklom periodu”, navodi se u saopštenju

Kako je saopšteno iz SPUCG, njihovi članovi učestvovali su na panelu na kojem su predstavnici ministarstava ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja prezentovali program Evropa sad.

Iz te krovne studentske organizacije kazali su da je Evropa sad izazvala veliko interesovanje kod studenata, koji su imali priliku da neposredno postave pitanja vezana za održivost programa, njegovu implementaciju i kontrolu primjene.

Kako su naveli iz SPUCG, povećanje minimalne, ali i ostalih zarada, poreske olakšice za poslodavce i stvaranje preduslova da mladi ostanu u Crnoj Gori ili se vrate u zemlju nakon usavršavanja u inostranstvu, mjere su za koje se zalažu u dužem vremenskom periodu.

„Stoga, mjere koje predviđa reformski program Evropa sad djeluju ohrabrujuće, jer bi trebalo da doprinesu boljem statusu populacije čije interese zastupamo, kao i unapređenju njihovog životnog standarda“, kaže se u saopštenju.

Iz SPUCG rekli su da su prepoznali probleme koje se odnose na veliku nezaposlenost mladih, dugo čekanje na posao po završetku studija i nepovoljan ambijent za poslodavce koji žele da ih zaposle, zbog visokih obaveza koje trenutno imaju za poreze i doprinose.

Oni su naveli da su u proteklom periodu nastojali da doprinesu rješavanju tih problema.

U SPUCG smatraju da bi program, ukoliko bude usvojen, trebalo da doprinese rješavanju većine tih problema i stvaranju pretpostavki da studenti, u doglednoj perspektivi, dobiju uslove koje imaju njihove kolege u razvijenim zemljama.

„Naša organizacija će predložiti dodatne olakšice i povoljnosti za zapošljavanje studenata posredstvom Studentskog servisa, posebno na sezonskim poslovima, čime bismo i smanjili nedostatak domaće radne snage, a i stvorili bolje uslove i veća primanja za naše studente“, najavili su iz SPUCG.

Oni su istakli da mladi treba da budu okosnica svih reformskih programa Vlade i nadležnih institucija.

„Vjerujemo da će program dobiti podršku i uticati na to da se poslodavci u mnogo većem broju odluče za zapošljavanje visokoškolaca, i da mladi nakon povećanja zarada dobiju kvalitetne uslove za život i stvaranje prosperitetnije budućnosti unutar Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije