Povežite se sa nama

Društvo

STAGNACIJA: Nazadovale sve oblasti saradnje Vlade i NVO

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Programska direktorka CRNVO Lidija Knežević kazala je da su zbog neodgovornog odnosa Vlade i resornih ministarstava nevladine organizacije onemogućene da u ovoj godini realizuju projekte i javne politike

Tokom ove godine evidentno je nazadovanje u svim oblastima saradnje Vlade i nevladinog sektora, što je naročito vidljivo u oblasti finansiranja projekata nevladinih organizacija, saopšteno je juče na konferenciji za medije grupe NVO.

Programska direktorka Centra za razvoj nevladinih organizacija Lidija Knežević kazala je da zbog velikog kašnjenja u primjeni Zakona o NVO i neodgvornog odnosa Vlade i resornih ministarstava, prije svega finansija i socijalnog staranja, prosvjete, nauke, kulture i sporta, ekonomskog razvoja, pravde i ljudskih i manjisnkih prava, nevladine organizacije su onemogućene da u ovoj godini realizuju projekte i javne politike.

Prema njenim riječima, kako je zbog takve politike rad velikog broja NVO ugrožen, posebno onih koje pružaju dragocjene servise ranjivim grupama, krajnje posljedice snose građani, kao i najugroženije kategorije stanovništva kao što su osobe sa invaliditetom (OSI), žene i djeca, mladi, pripadnici RAE populacije, stara lica i mnogi drugi koji su u ovoj godini ostali uskraćeni za brojne usluge i servise koje NVO pružaju u okviru svojih projekata i programa.

– Nijedan konkurs za raspodjelu sredstava za projekte NVO nije objavljen u zakonom propisanom roku, odnosno do 1. marta ove godine, već su nadležna ministarstva konkurse raspisali tokom oktobra i novembra – kazala je Knežević dodajući da je do sad raspisano samo pola predviđenih konkursa.

Ona je ukazala na informaciju koju je Vlada usvojila 16. decembra, da je u ovoj godini za finansiranje projekata i programa NVO opredijeljen iznos od oko 3.7 miliona eura, ali da je jedino izvjesno da će iznos od 250 hiljada eura biti zaista i raspoređen do kraja godine, da postoji samo mogućnost da bude raspodijeljeno oko 2.24 miliona, a da je realno očekivanje da iznos od 1.25 miliona eura ne može biti isplaćen do kraja 2021. godine.

Izvršni direktor Saveza udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju ,,Naša inicijativa“ Milisav Mimo Korać ukazao je da su ministarstva kasnim raspisivanjem konkursa sama obesmislila sopstvene javne pozive.

– Posljednjih dana su intenzivirane aktivnosti na procjenjivanju projekata. Davali su se kratki rokovi od svega nekoliko dana za ocjenjivanje, što je svakako moglo dovesti do nižeg kvaliteta odluka o raspodjeli sredstava – kazao je Korać.

Prema njegovim riječima, prethodnih godina su u pojedinim ministarstvima tvrdili da se kasni sa odlukama o raspodjeli jer su procjenjivačima trebali duži rokovi, obično od mjesec i duže, a sada se, u trci sa rokovima da se sve završi do kraja godine, procjene rade za četiri-pet dana.

On je ukazao i da je nekim odlukama o raspodjeli sredstava za oblast zaštite lica sa invaliditetom, koje su donijete prethodnih dana, veliki broj relevantnih NVO iz te oblasti ostao uskraćen za sredstva za realizaciju projekata od interesa za tu populaciju.

– Rad i ocjenjivanje pojedinih procjenjivača i dodjeljivanje sredstava nekim organizacijama izaziva sumnju u postojanje korupcije. Ovo posebno u slučajevima gdje pojedine komisije pošto-poto žele da i nakon donijete odluke, sačuvaju u tajnosti identitet procjenjivača.

Izvršna direktorka Inicijativa mladih s invaliditetom Boke Miroslava Mima Ivanović kazala je da su kroz analizu odluka tri ministarstva tokom 2020. godine o raspodjeli sredstava u oblasti zaštite lica sa invaliditetom, koja su raspodijelila iznos od gotovo 1 milion eura, došli do podatka da je oko trećine, 34.4 odsto ukupnog iznosa, raspodijeljene NVO-ima koje nisu organizacije osoba sa invaliditeom, dok je sa druge strane odbijeno finansiranje projekata 56 organizacija OSI, uključujući i roditeljske organizacije.

Prema podacima koje je saopštila Ivanović, taj trend je nastavljen i ove godine pa je Ministarstvo kapitalnih investicija od oko 80 hiljada eura za projekte rasporedilo 34 odsto NVO-ima koje nijesu organizacije OSI. Ona je kao dobar primjer navela podatak da je, sa druge strane, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma sav raspodijeljeni iznos od 80 hiljada eura dodijelilo organizacijama OSI.

Izvršni direktor Crnogorske fondacije za HIV i virusne hepatitise nazvao je odluku komisije Ministarstva zdravlja o raspodjeli „skandaloznom i diskrimantorskom“ i ocijenio da je riječ o bacanju, odnosno poklanjanju državnog novca organizacijama bez iskustva i znanja u toj oblasti, koje se pojavljuju samo na konkursima za dodjelu sredstava iz budžeta.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije