Connect with us

Društvo

STIJOVIĆ: Nijesam za uvođenje moratorijuma na lov, treba pooštriti kazne

Published

on

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović kazao je da nije za uvođenje moratorijuma na lov. On smatra da treba pojačati broj inspektora na terenu, pooštriti kazne i raditi na povećanju svijesti o krivolovu.

Stijović je, kako prenosi portal RTCG, stigao u Berane gdje počinje potraga za mečićima čija je majka ubijena prije dva dana u selu Ržanica.

Ministar je kazao da je vrijeme da se stvari rješavaju sistematski.

“Prioritet je da se spasu mečad. Cilj akcije je da pokušamo da ih pronađemo i prebacimo negdje. Prvo ćemo probati da ih nađemo, zatim, da ih udomimo, ako to ne uspijemo, postavićemo kamere i zamke u vidu hrane i čekati da se pojave”, kazao je Stijović.

Poručio je da mora da prestane ubijanje životinja zbog nečije bahatosti.

“Nijesam pobornik zabrane lova. Smatram da treba naći druge načine. Treba pratiti kako se koriste lovački psi, mora se povećati broj inspektora na terenu, moraju kazne biti veće, a i raditi na povećanju svijesti. Ako nam to ne uspije, ne bježimo od moratorijuma, na lov, ali to nije lako. Zakon nam to ne dozvoljava i ne treba pribjegavati tome, osim u krajnjem slučaju”, kazao je Stijović.

On objašnjava da se moratorijum može utvrditi kada se pokaže da je stanje u prirodi alarmantno, odnosno da su životinje u ozbiljnoj mjeri ugrožene.

“Prvo se mora uvesti odgovornost i kazna. Mora se kontrolisati i lovačko oružje. Podići ćemo cijene oružja, djeca neće smjeti da idu u lov, kao što se do sada dešavalo”, dodao je Stijović.

Kazao je da im treba mjesec dana da sagledaju situaciju, pa će se krenuti sa rješavanjem problema.

Ovo je, prema njegovim riječima alarm i očekuje da će u najkraćem roku krenuti sa mjerama koja će zaustaviti nepočinstva. Predstavnik Centra za zaštitu i proučavanje ptica Aleksandar Perović ističe da ovakvo stanje nije od juče. Pozvao je predsjednika Lovačkog saveza da podnese ostavku.

“Ovo stanje mora da se mijenja. Stanje nije ovakvo od juče, ali slabo se radilo da se bilo šta promijeni. Berane ne zaslužuje da se ovo generalizuje. Ima mnogo drugih slučajeva koji su gori, a za koje mi ne znamo. Pozvao sam na ostavku predsjednika Lovačkog saveza I da se uvede moratorijum. Nakon moratorijuma mora biti rad. Čekaćemo mjesec dana da se nešto uradi pa ćemo reagovati”, kazao je Perović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije