Povežite se sa nama

Društvo

STIŽE POJAČANJE: Lovćenske straže će pomoći u zaštiti FCJK

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Patriotski pokret otpora – „Lovćenske straže 1990“ poručio je da će pružiti pomoć u zaštiti Fakulteta za crnogorski jezik i književnosti (FCJK), imajući u vidu činjenicu da zgrada bivšeg Austrougarskog poslanstva koju Fakultet koristi, neće imati zaštitarsku službu

„Patriotski pokret otpora – „Lovćenske straže 1990“, osim moralne podrške, bezrezervno će vam pružiti svoju pomoć u zaštiti Fakulteta od ponovnog nasrtaja i podlog pokušaja njegovog samogašenja“, poručili su FCJK iz ove organizacije.

Prema njihovim riječima, razlozi za sihronizovanu kampanju koja se sprovodi protiv Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, njegovih profesora, službenika i studenata kristalno su jasni, „još od prvog nasrtaja vladajuće klike i izostanka finansiranja koje je pod pritiskom Fakulteta i javnosti iznuđeno, a bilo je zakonski obavezno“.

„Razlozi su razumljivi iz vizure sljedbenika srpske kleronacionalističke ideologije oličenih u vladinim poslušnicima i izvršiocima direktiva stranih država koje jasno prepoznajemo u liku i djelu nedostojnog vladike Srpske crkve Joanikija Mićovića, “njegove svetosti”Zdravka Krivokapića, “apostola ”Milojka Spajića,“igumanije ”Vesne Bratić, itd.“, naveli su iz Lovćenskih straža.

Oni ciljaju, kako kažu, što bi Sinjski alkari rekli “ravno u sridu”, a crnogorska “srida” u koju ciljaju sljedbenici srpske kleronacionalističke ideologije, je Fakultet za crnogorski jezik i književnost kako bi se izvršila opstrukcija u afirmaciji crnogorskog jezika i književnosti, kao i promocija montenegristike.

„Ista ideološka matrica”Srpskih alkara” prisutna je i kada je u pitanju Njegošev mauzolej na Lovćenu. Odgovor na pitanje zašto im smeta Njegoševo počivalište i crnogorsko svetilište je najbolje dočarao sam njegov tvorac vajar Ivan Meštrović. On je na pitanje svoga sina Mata Meštrovića zašto mu je bilo važno da se podigne takav spomenik Njegošu, odgovorio: “Da se uzdigne svijest crnogorskog naroda, i važnost njegova identiteta!”“, napominju iz Lovćenskih staža.

Oni podsjećaju da je Fakultet za crnogorski jezik i književnost od svog postanka do dana današnjega bio i ostao čvrsti kamen međaš crnogorske identitetske vertikale.

„Slobodarska luča crnogorstva nije gasnula i neće nikada dok je ijednog Crnogorca/ke kojima je vjekovna kulturno-istorijska baština neraskidivi dio identitetskog koda. Što znaju izvanjci o tuđem zavičaju i viševjekovnom ognjištu, uvažena gospodo profesori sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sami ocjenite. “Lovćenske straže 1990” vam poručuju: “Računajte na nas!”“, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije