Connect with us

Društvo

ŠTO NAS ČEKA: Temeljni ugovor – zlokobni ugovor

Published

on

piše: Zoran Rašović, član odbora Pravoslavne crkvene opštine Podgorica, Crnogorske pravoslavne crkve

Pravoslavne crkve su saborne: jedan narod, jedna država, jedan crkveni poglavar. Po pravoslavnom kanonu, sve eparhije nacionalnih crkava van teritorije matične države spadaju u nadleštvo Vaseljenskog patrijarha

Na IV Vaseljenskom saboru u Helkidonu 451.godine odlučeno je da granice Crkve teku granicama države. U pismu iz Minska od 06.12.1785. godine Petar I Petrović Njegoš piše: “Zar oni ne znaju da vlast ruskog Sinoda ne izlazi izvan granica ruske države.”

Pravoslavne crkve su saborne: jedan narod, jedna država, jedan crkveni poglavar. Po pravoslavnom kanonu, sve eparhije nacionalnih crkava van teritorije matične države spadaju u nadleštvo Vaseljenskog patrijarha.

Od svih pravoslavnih crkava, samo srpska i ruska pravoslavna crkava imaju eparhije van svojih državnih teritorija pod njihovim nadleštvima. O ovoj samovolji srpske i ruske pravoslavne crkave koje se sprovodi sa pozicija moći, a ogleda se u nepoštovanju pravoslavnih kanona, bilo je oštrih riječi i žestokog otpora i na poslednjem Vaseljenskom saboru.

Nakon 21.05.2006. godine, a na temelju rezultata referenduma, prestala je da postoji Državna zajednica Srbija i Crna Gora, pa shodno toj činjenici Mitropolija crnogorsko – primorska kao eparhija Srpske pravoslavne crkve funkcionalno djeluje na teritoriji Crne Gore.

Imajući u vidu crkveno pravo i pravoslavne kanone nakon 21.05.2006. godine nadleštvo nad Mitropolijom crnogorsko – primorskom, koja je eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ima Vaseljenska patrijaršija.

Nadalje, po pitanju navodne dileme Ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore apostola Vladimira Leposavića, ko treba da potpiše temeljni ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom , odgovor je jednostavan, Vlada Srbije i Srpska pravoslavna crkva.

Kada je u pitanju potpisivanje temeljnog ugovora između Mitropolije crnogorsko – primorske kao eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, takav ugovor po našem uvjerenju je logičan, i taj ugovor treba da potpišu Vlada Crne Gore i Vaseljenska patrijaršija, uzimajući u obzir činjenicu koju smo prethodno naveli a odnosi se na stav da nakon 21.05.2006. godine, nadleštvo nad Mitropolijom crnogorsko – primorskom Srpske pravoslavne crkve ima Vaseljenska patrijaršija .

Kada je u pitanju potpisivanje temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom, prvi među jednakima svevišnji Zdravko Krivokapić i njegov apostol Vladimir Leposavić, moraju imati u vidu sljedeću činjenicu: Mitropolija Crnogorske pravoslavne
crkve je oblik organizacije crkvene administracije unutar administrativnih granica Crne Gore koja djeluje pod upravom Mitropolita crnogorskog. Sjedište Mitropolije crnogorske pravoslavne crkve je na Cetinju, đe je i rezidencija Mitropolita crnogorskog.

Kada je u pitanju potpisivanje temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorske pravoslavne crkve situacija je više nego čista , to jeste jasna. Da bismo pojasnili onima koji ne znaju ili ne žele da priznaju viševjekovno postojanje CPC navešćemo nepobitne dokaze. U pismu Crnogorske skupštine grofu Iveliću od 03.07.1804.g. navodi se, između ostalog: “Kada je srpska carevina pala mi smo se od moćnog hrišćanskog neprijatelja povukli u ova brda i na njima se naselili, ne zaviseći ni od koga, slušajući naredbe i pokoravajuči se vlasti samo naših arhipastira, koji su nas naučili da čuvamo pravoslavnu vjeru i slobodu. (…)

Na tome se preśeče bitnost slavenoserpskih patrijarha i stolica Pećke patrijaršije i danas je upražnjena. Śljedstveno je samo naš Gospodin Mitropolit ostao po sebi u ovdašnjoj crkvi u nezavisnosti bilo kojoj vlasti, kao drugi arhijereji.” U dokumentu “ USTAV ZA KNJAŽEVINU CRNU GORU” iz 1905.godine u članu 40. navodi se: “DRŽAVNA VJERA JE U CRNOJ GORI ISTOČNO-PRAVOSLAVNA. CRNOGORSKA JE CRKVA AUTOKEFALNA. ONA NE ZAVISI NI OD KOJE STRANE CRKVE, ALI ODRŽAVA JEDINSTVO U DOGMAMA S ISTOČNO-PRAVOSLAVNOM VASELJENSKOM CRKVOM. SVE OSTALE PRIZNATE VJEROISPOVJESTI SLOBODNE SU U CRNOJ GORI.”

Čime ćete ovo negirati apostole Leposaviću? Plašite li se suda naroda crnogorskog zbog još jednog beščašća i udara na našu hrišćansku vjeru utemeljenu u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi Krivokapiću? Zašto ste spremni nogom zgaziti na nadgrobni epitaf Amfilohija Radovića đe vam i fizički neprisutan poručuje da je on bio: ARHIEPISKOP CETINJSKI, MITROPOLIT CRNOGORSKO-PRIMORSKI, NA TRONU MITROPOLITA ZETSKIH CRNOGORSKO PRIMORSKIH 1990-2020. Ni jednog, jedinog slova o SPC! U skrivenom i od javnosti povučenom testamentu je njegov amanet! Hoćete li i to da zgazite skrušeni vjerniče Krivokapiću? Poručujem da dobro promislite, takli ste Crnogorce/ke u živu ranu dostojanstva i sopstvene vjere! Poruka da promislite je dobronamjerna, kopanje po živim ranama je zli naum! Domoroci vas pozdravljaju riječima da biologija uvijek pobjeđuje ideologiju!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije