Connect with us

Društvo

SUDIJE I NOTARI NERADO U PENZIJU: Vjeri Šljivančanin, Radi Kovačević, Verici Sekulić i Nataliji Filipović prestala sudijska funkcija

Published

on

Sudski savjet na elektronskoj sjednici donio je odluku o prestanku sudijske funkcije Vjeri Šljivančanin, Radi Kovačević, Verici Sekulić i Nataliji Filipović. Kovačević i Filipović su sutkinje Vrhovnog suda,  a Sekulić i Šlljivančanin Višeg suda.

“Sudski savjet je tu odluku donio na osnovu člana 128 stav 1 tačka 2 Ustava Crne Gore i člana 105, stav 2,3 i 4 i člana 106 stav 2 Zakona o sudskom savjetu”, navedeno je u odluci Sudskog savjeta koju je potpisala predsjednica dr Vesna Simović Zvicer.

Formalno gledano, sve pomenute sutkinje su stekle uslov za starosnu penziju i funkcija im prestaje po sili zakona.

NEĆE U MIROVINU

Od ranije je poznatao da sudije u Crnoj Gori, uglavnom, nerado idu u zasluženu mirovinu.Još krajem novembra, Akcija za građanska prava (HRA) je upozorila da mnoge sudije treba da idu u starosnu penziju.

“Čak 30 sudija u Crnoj Gori (među kojima su i pomenute) je ispunilo uslove za starosnu penziju, pa im je sudijska funkcija morala prestati na osnovu člana 121 Ustava i člana 105 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama. Među njima su 23 sudije o kojima su predsjednici sudova uredno izvijestili Sudski savjet, koji je dužan da konstatuje prestanak funkcije, navela je tada HRA.

Isto tako, kako smatra HRA, funkcija je morala da prestane i Ivici Stankoviću, vršiocu dužnosti Vrhovnog državnog tužioca, kao i najmanje 7 drugih tužilaca, iako o tome rukovodioci državnih tužilaštava nijesu obavijestili Tužilački savjet, kojim Stanković predsjedava.

Sudski savjet je tada odbio da proglasi prestanak funkcije svim sudijama dok Ustavni sud ne odluči o njihovoj inicijativi za ocjenu ustavnosti Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji propisuje uslove za penziju.

NOTARI TRAŽILI DA RADE DO 70. GODINE

Nijesu sudije jedine koje idu nerado u penziju. Podsjetimo, tokom javne rasprave o novom Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, Notarska komora Crne Gore  je izričito tražila da notari rade do 70. godine života.

Oni su tražili se u Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju unese odredba da se u određenim slučajevima i za određene kategorije osiguranika, a tu podrazumijeva i notare, predvidi mogućnost da mogu i nakon 65. godina života, a najkasnije do navršene 70. godine života, obavljati svoju osnovnu djelatnost.

Predlog, međutim, nije bio prihvatljiv jer takav zahtjev ne može biti razmatran u okviru Zakona o PIO.

Prosječna sudijska plata u Crnoj Gori je iznad 1.200 eura, notarima daleko više jer rade po učinku, dok penzije iznose u prosjeku 55 odsto plate.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije