Connect with us

Društvo

SVJETSKI DAN ZAŠTITE I ZDRAVLJA NA RADU: Ministarstvo ekonomskog razvoja planira da posebnu pažnju usmjeri na prevenciju zaštite i zdravlja na radu

Published

on

Svjesni činjenice da su zaposleni u Crnoj Gori najveći resurs i da zdravlje zaposlenih na radnim mjestima predstavlja prioritet u radu Vlade Crne Gore, jedna od aktivnosti u pravcu obezbjeđivanja sigurnog radnog mjesta, jeste i obilježavanje 28. aprila Svjetskog dana zaštite i zdravlja na radu.
Iz Vlade su istakli da na ovaj način skreću pažnju javnosti i društvu kao cjelini, o značaju primjene mjera zaštite i zdravlja na radu koje ne dovode do povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom. Cilj obilježavanja Svjetskog dana zaštite i zdravlja na radu, jeste usmjeravanje međunarodne pažnje na nove trendove u oblasti zaštite i zdravlja na radu, ali i na ukazivanje na probleme koji se odnose na smrtne slučajeve, teške povrede na radu, profesionalne bolesti i bolesti u vezi sa radom u svijetu.
Kako kažu, trenutna epidemiološka situacija kako u svijetu, tako i u Crnoj Gori, nam je pokazala koliko je oblast zaštite i zdravlja na radu važna, kao i koliko tek treba da se radi na njenom unapređenju.
“Radimo na stvaranju kvalitetnog zakonodavnog okvira koji uključuje usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije, kao i propisima Međunarodne organizacije rada (konvencije i preporuke) i drugim izvorima međunarodnog prava”, kazali su iz Vlade.
Dodali su i da Ministarstvo ekonomskog razvoja, stavljajući život i zdravlje zaposlenih Crne Gore na vrhu prioriteta, planira da u budućem periodu posebnu pažnju usmjeri na prevenciju zaštite i zdravlja na radu, jačanju politike koja se bavi zaštitom i zdravljem na radu, a sve u pravcu unaprjeđenja ove oblasti i obezbjeđenja sigurnog i zdravog radnog mjesta za sve zaposlene, što treba i mora da bude prvi osnovni princip svakog poslodavca.
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije