Connect with us

Društvo

TAJNI SASTANAK: Plan “odbrane” Cetinjskog manastira dogovoren u Hramu Hristovog vaskrsenja

Published

on

Zabrinuti zbog operativnih informacija da bi na Badnji dan, 6. januara, na Cetinju moglo da dođe do narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, jer su pripadnici više organizacija bliskih Srpskoj pravoslavnoj crkvi najavljivali da će doći ispred Cetinjskog manastira da ga „odbrane“ od klera i vjernika Crnogorske pravoslavne crkve, čelnici bezbjednosnog sektora sastali su se sa episkopom SPC Joanikijem, u ponedjeljak, 4. januara, u Hramu Hristovog vaskrsenja kako bi zajednički dogovorili model kako da se tog dana ne ugrozi bezbjednosna situacija, piše Pobjeda.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i v. d. direktora Uprave policije Vesko Damjanović, umjesto, kako je uobičajeno, da pozovu Joanikija i predstavnike SPC na razgovor – ili u MUP ili policiju, pošli su kod njih u Hram Hristovog vaskrsenja.

RAZGOVOR
“Imali smo sastanak u kancelarijama Mitropolije crnogorsko-primorske, koje se nalaze ispod Hrama, da bi razgovarali o bezbjednosnoj situaciji pred loženje badnjaka”, potvrdio je za Pobjedu Damjanović.

Ističe da su imali saznanja da može da dođe do usložnjavanja bezbjednosne situacije tokom loženja badnjaka na Cetinju.

“Situaciju su usložnjavali i dopisi NVO Montenegro International, koja je gradonačelniku prijestonice Aleksandru Kašćelanu dala rok do 6. januara da se isele sveštenici SPC iz Cetinjskog manastira, a bio je zahtjev CPC da lože badnjake ispred Manastira”, objasnio je Damjanović.

S druge strane, dodaje on, postojala je opasnost da se u većem broju okupe vjernici koji bi im to onemogućili.

“Razlog našeg sastanka je bio da tražimo od njih da pozovu svoje vjernike da kući, u svojim domovima slave Božić, da se ne usložnjava situacija. Saopštili smo im da je za bezbjednost objekata i građana zadužena policija, a ne pristalice jedne ili druge crkve. To je bio povod sastanka, koji je sjutradan imao rezultat”, kazao je Damjanović.

U utorak, 5. januara, dodaje on, sveštenstvo SPC je saopštilo da poziva vjernike da Badnji dan slave kući.

“Naveli su da će samo oni i Cetinjani ložiti badnjake”, rekao je Damjanović.

Kategoričan je da su ministar Sekulović i on jasno stavili do znanja Joanikiju i ostalom sveštenstvu da se pravo u Crnoj Gori dokazuje na sudu i nadležnim institucijama, a ne na ulicama.

PROTOKOL I OBEZBJEĐENJE

Više sagovornika Pobjede tvrdi da je sastanku u Hramu u Podgorici prisustvovao i v. d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić. No, učesnici sastanka demantuju da je Vukšić bio prisutan razgovorima koji su se vodili u podzemnoj prostoriji Hrama Hristovog vaskrsenja.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, uprkos ovom sastanku, u noći između utorka i srijede u Cetinjski manastir je, dok je ova crnogorska svetinja ograđivana metalnim ogradama, stiglo više desetina civila “pod oružjem“.

Slična situacija se desila i 3. septembra tokom patriotskog skupa Crnogoraca ispred Cetinjskog manastira. Tada je jedna grupa ,,opasnih“ momaka ušla u Manastir uz blagoslov mitropolita Amfilohija. Neki od tih ,,branilaca Manastira“ su obezbjeđenje biznismena i nekadašnjeg načelnika CB Nikšić Miodraga Dake Davidovića, neki od njih imaju pozamašne policijske dosjee. Sami su se na društvenim mrežama hvalili kako su tada štitili Manastir.

Da li je ista ekipa i 6. januara bila dodatno obezbjeđenje, Pobjeda nije uspjela da sazna, ali je ovaj list dobio potvrdu iz Srpske pravoslavne crkve da je prije nekoliko dana Cetinjski manastir, osim kordona policije, ,,bio i unutra obezbijeđen“.

“Vrlo rijetko, ali dešavalo se da i u prethodnom periodu odu starješine i sa vjerskim poglavarima obave razgovor kako obezbijediti sigurnost skupova koji nose bezbjednosni rizik. Pravilo je, ipak, da se razgovori obavljaju u službenim prostorijama”, rekao je za Pobjedu prof. dr Velimir Rakočević, koji je nekada bio službenik Uprave policije.

On vjeruje da je sastanak u Hramu „vjerovatno gest dobre volje dužnosnika policije učinjen da bezbjednost bude očuvana“.

“Iako se na takav način, organizovanjem susreta mimo službenih prostorija, urušava zvanična nota”, dodaje Rakočević.

Loženje badnjaka na Cetinju proteklo je bez incidenata. CPC badnjake je naložila, kao i svih prethodnih godina na Dvorskom trgu, a SPC ispred Cetinjskog manastira u kojem stoluje.

NVO Montenegro International 31. decembra prošle godine uputila je inicijativu gradonačelniku prijestonice Aleksandru Kašćelanu i predsjednici Skupštine prijestonice Maji Ćetković da Skupština Prijestonice hitno donese odluku da sveštenstvo SPC napusti Cetinjski manastir, koji je u vlasništvu prijestonice, kako bi CPC mogla obavljati bogosluženje, a njeni vjernici i poštovaoci da se poklone moštima Svetoga Petra Cetinjskog. Zahtijevali su da odluka bude sprovedena do sedam sati 6. januara 2021. Inicijativa nije razmatrana u lokalnom parlamentu.

PROPUST
Susret ministra unutrašnjih poslova i v. d. direktora Uprave policije sa administratorom Mitropolije crnogorsko-primorske SPC Joanikijem Mićovićem, doskorašnji predsjednik i član Savjeta za građansku kontrolu rada policije mr Aleksandar Saša Zeković, prepoznaje kao profesionalni pristup kojim se željelo preventivno djelovati i osigurati efikasno i uspješno postupanje policije.

“Takav pristup u potpunosti korespondira sa onim što je radila i Vlada Duška Markovića, a to je da uvijek treba afirmisati dijalog i doprinositi deeskalaciji tenzija i prevenciji sukoba”, dodaje Zeković, koji se gotovo dvije decenije u kontinuitetu i profesionalno bavi nadzorom policije i praćenjem rada bezbjednosno-obavještajne zajednice.

Ono što vidi kao ozbiljan problem i propust jeste da čelnici MUP-a i Uprave policije nijesu uspjeli da sačuvaju dignitet svojih institucija i potrebnu profesionalnu distancu.

“U trenucima kada se bilježi svakodnevna zabrinutost u društvu za očuvanje sekularnosti i svjetovnog karaktera države i njenih institucija, susret je, na inicijativu Vlade, morao biti organizovan isključivo u sjedištu MUP-a Crne Gore ili policijske organizacije. SPC je samo jedna od više vjerskih zajednica koje djeluju u Crnoj Gori, a svjetovne poslove i građanske odluke treba obavljati i donositi u institucijama sistema. Susreti u objektima SPC u društvu se dominatno prepoznaju kao nastavak klerikalizacije Crne Gore kojim se jednoj vjerskoj zajednici daje nepotreban i neprimjeren politički značaj”, upozorio je on.

Zaključuje da je susret sa SPC bio opravdan i potreban radi „preventivnog djelovanja i sprečavanja različitih prekršajnih i krivičnih djela, uključujući i onih sa najvećom društvenom opasnošću“.

SPC ima jak uticaj na novu vladu, a mnogi od ministara, kao i sam premijer, imaju jake veze sa ovom vjerskom organizacijom, neki i bliske rodbinske sa klerom.

Dogovor o sastavu nove vlade Crne Gore postignut je u SPC, u Manastiru Ostrog. Sastanak je organizovao poglavar ove crkve u Crnoj Gori, sada upokojeni mitropolit Amfilohije Radović, a čiji je kandidat za šefa vlade bio tada mandatar, sada premijer Zdravko Krivokapić.

Boris: Razgovor sa onima koji su remetilački faktor
Episkop Crnogorske pravoslavne crkve Boris kazao je Pobjedi da ni on ni mitropolit Mihailo nijesu dobili poziv za razgovor od zvaničnika bezbjednosnih službi.

“Obično se razgovara sa onima koji su remetilački faktor. Oni su ogradili Cetinjski manastir i to je poražavajuće za Cetinje i Crnogorce da smatraju da ćemo mi na nasilan način pokušati da uđemo u naš manastir”, ističe episkop Boris.

Upozorava da su u Crnoj Gori podignute tenzije.

“U Nikšiću su građani veoma uznemireni, pogotovo Crnogorci, jer bez dozvole opštinskih organa i saglasnosti stanara na nekoliko zgarda su okačeni bilbordi, cerade sa likom upokojenog Amfilohija. Možda su baš iz tih razloga zvaničnici htjeli da se sretnu sa predstavnicima SPC, jer znamo da iza svih tih organizacija koje to rade kao krovna institucija stoji ova crkva”, zaključio je on.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije