Connect with us

Društvo

TEŠKA SITUACIJA: Taksisti dnevno zarade od 10 do 15 eura

Published

on

Zatvaranje tržnih centara i prelaz škola na onlajn nastavu kao dio epidemioloških mjera dodatno su pogoršali situacijuu taksi prevozu. Taksi prevoznici tvrde da su im poslednjih desetak dana pazari opali za 85 odsto, pa dnevno zarade od deset do 15 eura, piše Dan.

“Nikad gora situacija nije bila. Ko od taksista zaradi od 10 do 15 eura dnevno taj je dobar. Pazari su nam bili loši cijelo vrijeme, ali posljednjih desetak dana od kada su zatvorili tržne centre i škole, oni su opali za 85 odsto. Stanje je haotično i do kada ćemo ovo moći da izdrižimo, ne znam”, rekao je Novica Kovačević, vlasnik Luks taksija.

Kako bi imali što manje troškove, kako kaže Kovačević, smanjen je broj taksi vozila na terenu.

“Ljudi napuštaju posao i traže drugo zaposlenje jer od ovoga ne može da se živi. Niti se mogu uzeti krediti, niti te iko pita možeš li, stižu nam opomene da se izmire obaveze koje imamo. Isplaćujemo zarade zaposlenima, a možete misliti koliko novca imamo kada su dnevni pazari od 10 do 15 eura”, navodi Kovačević.

Da je situacija u taksi prevozu loša tvrdi i Danilo Pejović, vlasnik Ekskluziv taksija.

“Pazari su mali, a od kada se pojavila korona javni prevoz je doživio krah i to je jedna od najviše pogođenih djelatnosti. Trebaće nam dug period da se povratimo, ali tu smo gdje smo. Do sada nismo tražili pomoć, ali moraćemo nešto tražiti. Kada bi se ovakva situacija nastavila, taksi prevoz bi bio pred gašenjem, ali se svi nadamo da će ovo proći brzo. Borimo se, a do kada ćemo moći izdržati, ne znamo. Za sada nam radi manji broj automobila. Mnogo manju kilometražu prolazimo, nekako funkcionišemo, ali do kada ćemo moći vidjećemo”, navodi Pejović.

Pejović se nada pomoći, poručujući da bi im svaki vid pomoći dobrodošao.

Pazari su se smanjili i u Lider taksiju.

“Imamo 50 vozila, ali zbog ove situacije na ulicama nijesu svi automobili. Imamo sreću što i dalje dobijamo subvencije, jer da ih nema to bi bilo katastrofa. Treba se izboriti sa pandemijom i početi raditi. Ne možemo tražiti pomoć kada niko nikom ne može pomoći”, navodi Saša Đurović, predstavnik Lider taksija.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije