Povežite se sa nama

Društvo

TUŽBA U SAD: Licence crnogorskim kriminalcima za aplikaciju Skaj pred sudom u San Dijegu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crna Gora je pomenuta u tužbi kanadske Sky Global kompanije, koja je upravljala šifrovanom telefonskom mrežom poznatom kao “Skaj”, pred sudom u San Dijegu, a u vezi pokušaja prodaje licence za tu aplikaciju kriminalcima i političkim partijama u Crnoj Gori. Tužba sadrži dokaze da je kanadska firma odbila pokušaje preprodavca iz Crne Gore da proda licencu za ovu aplikaciju kriminalcima

Kako prenosi portal “fuentitech.com”, Sky Global, kanadska tehnološka kompanija koja je upravljala šifrovanom telefonskom mrežom i koja je u središtu međunarodne policijske istrage o organizovanom kriminalu, tvrdi da je u junu 2019.godine odbila pokušaj prodaje aplikacije kriminalcima i političkim partijama u Crnoj Gori.

Prema pisanju ovog portala, Sky Global u tužbi tvrdi da voljno i redovno sarađuje sa organima za sprovođenje zakona, a navodi da je nezakonito ciljana od strane FBI i drugih američkih agencija za sprovođenje zakona.

Kompanija traži od suda da obaveže američku vladu da joj se vrati 116 internet domena koje su navodno zaplijenili FBI i druge agencije za sprovođenje zakona.

Uz tužbu, kanadska kompanija je predala interne dokumente sudu, ukazujući da su preduzete značajne mjere predostrožnosti da se spriječi da se telefonska aplikacija koristi u nezakonite svrhe i da je sarađivala sa agencijama za sprovođenje zakona.

“Kompanija je u junu 2019.godine odbila da primi preprodavca iz Crne Gore. On je otkrio da namjerava da proda telefon političkim partijama i kriminalcima. Prodavac je napisao da je pročitao – „policija ovdje u Crnoj Gori ima problem sa vašom aplikacijom i ne može da provali”, naglašeno je u tekstu tužbe, a prenosi pomenuti portal.

Američke agencije su prethodno tvrdile da intenzivno rade na sprečavanju da aplikacija Skaj padne u ruke kriminalcima, navodeći da je u tom cilju preduzeto nekoliko mjera protiv kompanije Sky Global.

Podsjetimo, Skaj ECC aplikacija koristi tehniku enkripcije sa kraja na kraj (end to end) koja omogućava samo pošiljaocu i primaocu poruke da pročitaju sadržaj. Skaj se razlikuje od drugih aplikacija slične namjene zbog toga što korisnici osim softvera, dobijaju i uređaj koji je bezbjedan za korišćenje. Prodaju licenci obavljaju za to ovlašćeni preprodavci, cijene mogu da se kreću i do nekoliko hiljada eura.

Bezbjednosne službe su otkrile nekoliko slučajeva djelovanja crnogorskih kriminalnih grupa koje su koristile ovu aplikaciju.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije