Connect with us

Društvo

TUŽILAŠTVO: Osim Vukšića, biće saslušani i članovi Odbora za bezbjednost

Published

on

Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet povodom informacije da je vršilac dužnosti direktora ANB Dejan Vukšić na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu odao tajne podatke. Prema saznanjima DN, na saslušanje u Tužilaštvo osim Vukšića biće pozvani i članovi Odbora za bezbjednost koji su prisustvovali pomenutoj sjednici, nakon čega će tužilac odlučiti da li u postupku prvog čovjeka tajne policije ima elemenata za krivično gonjenje.

Kako su saopštili iz Tužilaštva, predmet se nalazi u fazi izviđaja.

Na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu održanoj prošle sedmice, u materijalima dostavljenim poslanicima Vukšić je otkrio imena, funkcije i djelokrug rada domaćih operativaca ANB i kršeći zakon i protokole NATO razotkrio identitet agenata CIA koji su boravili u Crnoj Gori.

O ovom ozbiljnom propustu prvog čovjeka tajne policije prvi je javnost obavijestio poslanik SDP Raško Konjević, koji je saopštio da je Vukšić otkrio identitete rezidentnih predstavnika jedne obavještajne agencije države članice NATO, kao i njihove prioritete u radu i “mete” njihovog rada.

“To su tajni podaci te službe i strani državljani u ovom slučaju nemaju pravo pristupa tim podacima. Nažalost, ovim je kompromitovan rad Agencije, nj en ugled i povjerenje u radu sa partnerskim službama članicama NATO”, kazao je Konjević.

Da je Vukšić odao strogo čuvane podatke potvrdio je i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, koji je nakon sjednice Odbora izjavio da je Vukšić “napravio propust odavanjem tajnih podataka”.

Vukšiću, koji se inače bavi advokaturom, ovo nije prvi put da krši zakon.

Njegovo imenovanje za šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost pratila su upozorenja da je prekršen zakon, budući da je on bio nosilac liste koalicije “Za budućnost Kotora” na lokalnim izborima, nakon čega je izabran za predsjednika kotorskog parlamenta.

Dakle, čovjek koji se aktivno bavio politikom, a zakon jasno kaže (član 25 Zakona o ANB-u) da “direktor Agencije ne može biti član političke stranke, niti politički djelovati” kao što službenici Agencije (član 29) takođe ne smiju biti članovi stranaka i baviti se politikom.

Osim toga, on se nakon imenovanja nastavio baviti advokaturom, odnosno zastupao je stranke u postupcima, čime je opet prekršio zakon.

Takođe, odavanjem informacija o postupcima koji su u toku u ANB-u, Vukšić je svjesno kopromitovao rad agencije na čijem je čelu, čime je dokazao da nije dorastao funkciji.

On je kao advokat zastupao SPC, Marka Bata Carevića, a u javnosti je spominjan i u nekim drugim situacijama koje su teško mogle biti preporuka za čuvara državnih tajni, što pozicija šefa službe nacionalne bezbjednosti podrazumijeva.

Vukšić je u žižu javnosti dospio prije nekoliko godina, kada je objelodanjeno da je po nalogu tadašnjeg ministra Gorana Danilovića od inspektora OUK-a tražio da utvrde da li je neko od službenika i rukovodilaca Odjeljenja bezbjednosti Kotor odavao povjerljive podatke upravo Vukšiću, koji je bio advokat članova kavačkog klana.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije