Connect with us

Društvo

TUŽNE SLIKE ADE BOJANE: More prodire sve dublje

Published

on

Foto: Mustafa Canka

Stanje na Adi Bojani je svakoga dana sve teže, vremenski uslovi su loši  i talasi prodiru sve dublje. Već godinama bungalovi su ugroženi, kao i sama plaža, a sada su vidljiva oštećenja objekata čiji zidovi pucaju.

Prošle sedmice objavljen je javni poziv za odabir izvođača radova za projekat hitnih intervencija u cilju zaustavljanja erozije plaže na zapadnom dijelu Ade Bojane. Tender je raspisan po hitnom postupku, a Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom će za ovaj posao izdvojiti 50.000 eura.

Po nalogu Ministarstva održivog razvoja i turizma, profesor dr Sava Petković je u međuvremenu odredio hitne kratkoročne mjere, koje predviđaju nasipanje pijeskom 750 metara obale u cilju zaustavljanja erozije plaže.

Foto: Mustafa Canka

Iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom je saopšteno da će u narednoj godini, po Planu izvođenja radova prema „Studiji zaštite i revitalizacije plaže na Adi“, biti investirano 300.000 eura.

Pored teške situacije na Adi, zbog intenzivne gradnje na primorju, posljednjih nekoliko godina Crna Gora gubi plaže i na drugim područjima. Podatak je da već sada nedostaje oko 200.000 kvadrata plaža.

Advertisement

Najčitanije