Connect with us

Društvo

U BLOKU 5: Tri trudnice umjesto glukoze primile cink-oksid

Published

on

Tri trudnice u ponedjeljak ujutro iz podgoričkog doma zdravlja u Bloku pet hitno su transportovane u Klinički centar nakon što su pogrešno testirane na parametre šećera u krvi zbog čega im je pozlilo – umjesto glukoze primile su cink-oksid, saznaje Pobjeda.

Ovu informaciju potvrdilo nam je više izvora, a rečeno nam je da je trudnicama u ponedjeljak medicinska sestra greškom, napravila rastvor u koji je umjesto glukoze stavila cink-oksid. Pošto su popile smjesu, trudnicama je pozlilo i hitno su prevezene u Klinički centar.

Iz Doma zdravlja kratko nam je rečeno da se ,,propust desio“, te da će više informacija saopštiti danas.

Iz Kliničkog centra kazali su da su sve tri žene juče otpuštene kući, da su dobrog opšteg zdravstvenog stanja, kako i njihove bebe.

Test opterećenja na šećer trudnice rade u šestom mjesecu zbog postojanja rizika na gestacijski dijabetes.

Nezvanični izvori Pobjede kažu da je do greške došlo zato što su u istom paketu bili glukoza i prašak cink-oksida.

Medicinska sestra nije obratila pažnju i uzela je pakovanje cink-oksida i pripremila smješu. Nijesu nam mogli reći da li su pakovanja bila označena.

Trudnicama je, kako kažu naši izvori, ubrzo pošto su popile napitak bilo loše, a medicinska sestra odmah je shvatila da je sipala pogrešan sastojak i pozvala pomoć. Trudnice su prevezene u Klinički centar na ispiranje želuca i hospitalizovane.

Direktorica Klinike za ginekologiju dr Vesna Čolaković za Pobjedu kaže da su trudnice 48 sati bile pod budnim okom perinatologa, te da su laboratorijske analize rađene dva puta.

Kategorična je da ta smjesa cink-oksida nije mogla da utiče na plod, jer su žene bile u odmakloj trudnoći.

“Uticaj smjese na plod koja je prošla kroz gastrointestinalni trakt gotovo je nemoguća. Uticaj cink-oksida koliko smo se informisali kad se proguta uglavnom može da izazove povraćanje i dijareju”, rekla je dr Čolaković.

Čelnica Klinike za ginekologiju je objasnila da su trudnice iz Doma zdravlja poslate u Urgentni blok.

“Obrađene su od strane gastroenterologa i kliničkog toksikologa u Urgentnom bloku jer su popile cink-oksid. Nakon obrade predložen je prijem radi posmatranja i kontrole njihovog stanja. Primila ih je Ginekološka klinika. Sve tri su bile u poodmakloj trudnoći, jedna u 25, druga u 28 i treća u 31 nedjelji trudnoće. To su trudnice bez prethodnog opterećenja u trudnoći i kompletno su laboratorijski obrađene u dva navrata”, kazala je ona.

Prema njenim riječima, drugi dan ponovljeni su laboratorijski nalazi, pregledali su ih ginekolog, perinatolog i urađeni ginekološki i ultrazvučni pregledi.

“Otpuštene su kući u dobrom stanju”, dodala je ona.

Direktor Doma zdravlja Podgorica dr Danilo Jokić najavio je da će sprovesti istragu i uzeti izjave svih odgovornih.

Napomenuo je da je ,,više osoba u lancu napravilo propust“ te da ne može da komentariše za medije ovu situaciju dok ne ispita što se tačno desilo.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović naložila je da se sprovede detaljna analiza i disciplinski postupak, te najstrože sankcionišu oni koji su odgovorni zbog toga što je trima trudnicama u Domu zdravlja Podgorica, u zdravstvenom objektu Blok pet, dat pogrešan lijek.

Cink oksid je obično u obliku bijelog praha, gotovo nerastvoriv u vodi. Ima široku upotrebu kao aditiv u brojnim materijalima i proizvodima, kao što su plastika, keramika, staklo, cement, guma.

Prekomjerno izglaganje cink-oksidu može izazvati tegobe slične gripu sa simptima metalnog ukusa u ustima, glavobolju, groznicu, drhtavicu, bolove, stezanje u grudima i kašalj.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije