Connect with us

Društvo

U KLINIČKOM CENTRU ne radi CTG aparat, trudnice u problemu

Published

on

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) van funkcije je CTG aparat, pa se trudnice upućuju u Dom zdravlja Podgorica, u Bloku 5, piše Dan.

Vršilac dužnosti te klinike primarijus doktor Vesna Čolaković Popović kazala je Danu da je aparat u kvaru.

“U pitanju je dio aparata koji bi trebalo da stigne za malo više od dvije nedjelje”, navela je Čolaković Popovićeva.

Na pitanje zašto u ambulanti imaju samo jedan aparat, doktorka kaže da je toliko dovoljno.

“To je u principu usluga primarne zdravstvene zaštite, svi domovi zdravlja imaju CTG aparat i sve privatne ginekološke ordinacije. Trudnice nisu nepokrivene. Imamo načina da nadomjestimo nedostatak aparata egzaktnijim metodama. CTG je pomoćna dijagnostička metoda. Tokom dugog niza godina CTG je pokazao mane, a sve što on radi može da se zamijeni klasičnim ginekološkim pregledom i ultrazvučnim aparatom, što je mnogo preciznije. Znači nije veliki problem, jer i svi domovi zdravlja imaju te aparate”, tvrdi Čolaković Popovićeva.

Podsjeća da CTG pregledi lani nisu uopšte rađeni tokom zaključavanja grada zbog korone, iako je aparat bio funkcionalan.

Direktorica Nevladine organizacije „Naše sunce” Milka Šćepanović objavila je preko društvene mreže Fejsbuk da CTG aparat ne radi, te prokomentarisala da joj se čini da umjesto da napredujemo, nazadujemo.

“Čime se to hvalimo? Kao nešto radimo, napredujemo? Vidjela sam jutros koliko se brine o trudnicama, izuzev sestara i doktora koji sa toliko ljubaznosti i predanosti rade svoj posao”, prokomentarisala je Šćepanovićeva.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije